Zeman vytasil tu nejhorší prognózu, jak dopadne uprchlická krize. A pokud jste čekali červenokaretníky...

02.11.2015 12:21

Prezident Miloš Zeman v doprovodu své manželky zahájil třídenní návštěvu Pardubického kraje. V regionu zůstane do středečního večera, návštěvu zakončí ve Svitavách. „Vítáme vás, pane prezidente! Vážíme si vás a jsme na vás hrdí!“ volalo s důrazným tónem v hlase několik Zemanových podporovatelů poté, co prezident vystoupil z vozu. Z úst prezidenta pak během debaty se zastupiteli zazněla prognóza vývoje uprchlické krize a jeden velmi černý scénář.

Zeman vytasil tu nejhorší prognózu, jak dopadne uprchlická krize. A pokud jste čekali červenokaretníky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Líbí se vám, koho Miloš Zeman vyznamenal 28. října?

hlasovalo: 8294 lidí

Již potřetí zavítal Miloš Zeman na prezidentskou obhlídku Pardubického kraje, během níž navštíví řadu měst, obcí, firem a především bude debatovat s občany. Hlava státu návštěvu zahájila v pondělí dopoledne na krajském úřadě v Pardubicích. 

Před sídlem kraje nedaleko historického Pernštýnského náměstí v Pardubicích čekaly prezidenta Zemana desítky občanů. Oproti minulé návštěvě zde nebyl ani jediný odpůrce. Žádné červené karty, žádné červené trenýrky. Naopak. Několik občanů prezidentu hlasitě vyjadřovalo podporu. 

Byl mezi nimi i zástupce hnutí Islám v České republice nechceme, který oceňoval hlavně Zemanův postoj k islámu a oznamoval chystanou demonstraci na prezidentovu podporu. „17. listopadu na Hradčanském náměstí chceme podpořit jediného pravdomluvného českého politika. Jediný, kdo říká pravdu o islámu, je pan prezident Miloš Zeman. Vřele děkujeme, pane prezidente,“ volal muž s hlubokým hlasem. 

Po krátkém soukromém jednání s hejtmanem kraje Martinem Netolickým (ČSSD) se prezident vydal debatovat s krajskými zastupiteli. 

„Protože moje návštěva Pardubického kraje je pravděpodobně poslední před krajskými volbami, dovolte mi, abych poděkoval vedení kraje za to, co za volební období vykonalo. Jako ekonom jsem nejen spokojen s tím, že kraj hospodaří s přebytkem,“ řekl na úvod setkání se zastupiteli Miloš Zeman s tím, že ještě více ho těší, že přebytek rozpočtu je věnován na investice. 

Prezident však ocenil i opozici. Ale pouze takovou, která přichází s vlastními pozitivními návrhy a argumentační kritikou. „Taková opozice je ostruhou zaťatou do boku koně, která vládnoucí koalici tlačí k lepším výkonům,“ zmínil Zeman a dodal, že tím nemyslí jalovou opozici, která se zmůže hlavně k obstrukcím. 

Závěrem své úvodní řeči zmínil prezident i své oblíbené téma, hospice. „Čím jiným bych skončil, pane hejtmane, než konstatováním, že Pardubický kraj má pouze jeden jediný hospic, a to v Chrudimi. Ale tak krásný kraj by si zasloužil aspoň dva! Všichni jednou umřeme a nikdy nemáme jistotu, že nás naše rodiny neopustí a neodloží do LDN jako vyřazenou a nepotřebnou ledničku. Takže, pane hejtmane, až přijedu příští rok, kdybych mohl poklepat na základní kámen druhého hospice, mohl bych to pokládat za důkaz toho, že vedení kraje pracuje dobře,“ vyzval Miloš Zeman hejtmana Netolického. 

Během debaty se zastupiteli se jako první zeptal náměstek hejtmana Jaromír Dušek. Zajímalo ho, jaká je dle prezidenta prognóza vývoje uprchlické krize. 

„Já tu prognozu mám, Jaromíre, a přeji ti, aby se nesplnila. Moje prognóza je založena na předpokladu, že dříve nebo později budou uzavřeny hranice mezi Rakouskem a Německem. V tomto okamžiku se ČR stane tranzitní zemí při přechodu do Německa. Naivní lidé říkají, že se nic nestane. Ale Německo už řeklo, že bude vracet ekonomické migranty, kteří výrazně převažují. A kam je bude vracet? Do země, odkud přišli, tedy do České republiky. Najednou zjistíme, že tady máme půl milionu uprchlíků, kteří jsou naprosto neasimilovatelní. Při půl milionu Ukrajinců bych se příliš nevzrušoval, protože ti by byli pracovití a obsadili by pracovní místa, která Češi nechtějí. Ale bohužel jde o islámské uprchlíky. Nedávno jsem se díval na fotografie dlouhých průvodů uprchlíků a počítal jsem mladé, zdravé a dobře vyhlížející muže. Vyšlo mi devadesát procet,“ konstatoval prezident. 

„Tito lidé mohou představovat potenciální nebezpečí, protože mezi nimi mohu být lidé ve službách Islámského státu. Maďarský prezident Áder mi nedávno řekl, že mnozí chycení uprchlíci odhazují své mobily, kde mají nejrůznější výjevy Islámského státu a nechtějí tedy, aby byli odhaleni. Není vyloučeno, že se jedná o organizovanou invazi. Uprchlíci nepřicházejí jen ze zemí, kde se bojuje, ale také z Abánie, Kosova, Senegalu, Eritreje a dalších zemí. Jsou skvěle organizováni, protože existují tisíce, možná desetitisíce převaděčů. Tohle se při spontánní akci nestane. To se stane, když se to organizuje skvělým způsobem. Nelze vyloučit, že pokud by nápor uprchlíků přesáhl určitou kritickou hranici, mohl by Evropě způsobit potíže v podobě rozvratu ekonomické, sociální, ale i politické struktury,“ vykreslil varovný scénář prezident. 

V závěru ještě prezident Zeman zmínil další z investic Pardubického kraje, a to psychiatrickou léčebnu. „Každý politik by měl projít psychiatrickou léčebnou, a to nikoli jako návštěvník, ale jako pacient,“ řekl zastupitelům, kteří neudrželi smích. 

Na samém konci diskuze prezident předal dary hejtmanovi. Koženou aktovku, koženou peněženku a opasek. „Tento opasek je nejen vyroben z pravé kůže, ale je vyroben na míru. Takže pro jednoho nejmenovaného hejtmana na to byly potřeba dvě krávy. A vy nejenže jste spotřeboval jen jednu, ale se svými devadesáti centrimetry v pase jste nejštíhlejším hejtmanem v České republice, takže vám srdečně blahopřeji,“ dodal prezident. 

Během pondělí ještě Miloš Zeman zavítá do jedné z pardubických firem a bude pokračovat do Zámrsku, kde podebatuje s občany a navštíví oblastní archiv na zámku. 

Z dalšího programu prezidenta republiky: setkání se zaměstnanci společnosti Retia

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…