Zeman zmínil pochybnost ke kauze Rath. A varoval před nástupem diktatury

11.08.2013 9:30

Miloš Zeman v odpovědích na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz reagoval na otázky ohledně své obliby cigaret, případu Davida Ratha, ale i staré kauzy kolem Mostecké uhelné. Nevyhnul se ani častým dotazům k aktuálnímu politickému vývoji. Jednoho čtenáře varoval před nástupem diktatury. Tam by prý vedlo totální zrušení politických stran.

Zeman zmínil pochybnost ke kauze Rath. A varoval před nástupem diktatury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Věřte mi také, že pro to, aby se nevrátila vláda koalice, jsem udělal maximum. Jsem velice rád, že se naplnila má slova, že jedinou cestou k předčasným volbám je jmenování vlády odborníků,“ reagoval prezident na výzvu, aby za žádných okolností nedopustil návrat pravicové koalice, která podle tazatele přivedla naši zemi na politické a morální dno.

Není nad kvalitní tabák

Ne všechny vzkazy a otázky čtenářů se však týkaly politiky. Miloš Zeman dostal i doporučení, aby místo běžných vyzkoušel elektronické cigarety. „Na rovinu Vám říkám, že elektronickou cigaretu jsem několikrát vyzkoušel, ale přeci jen není nad mou oblíbenou cigaretu z kvalitního tabáku,“ nedá dopustit na svoji oblíbenou značku.

Jak bylo zmíněno, dostalo se i na kauzu kolem Mostecké uhelné společnosti. „Co se týče MUS, několikrát jsem již uvedl, že Mosteckou uhelnou z větší části privatizovala ještě vláda přede mnou. Na nás už zbyl menšinový podíl, který koupila společnost Appian Group, ve které pracoval bývalý prezident Mezinárodního měnového fondu Jacques de Grott. Dost pochybuji, že by to byla podvodnická společnost,“ je přesvědčen prezident.

Všechny odpovědi čtěte v profilu prezidenta republiky na ParlamentníchListech.cz:

Přímá demokracie bez politických stran vede k diktatuře

Objevila se otázka na téma, které delší dobu prosazují iniciativy typu Holešovské výzvy. Totiž zavedení přímé demokracie bez existence politických stran. To by však podle Zemana mohlo vést k diktatuře.

„Variantu přímé demokracie bez politických stran bych nepodpořil, protože si myslím, že politické strany jsou pro fungování demokracie nezbytné a že mají přímou demokracii doplňovat, nikoliv nahrazovat. Proto jsem například pro systém referend, změnu volebního zákona, kde by si občané mohli vybírat z kandidátek více stran jednotlivé osobnosti, ale zrušení politických stran v historii vždy vedlo pouze k nástupu diktatury,“ varuje prezident republiky.

Velvyslanecký post pro Klausovou kriminálním činem?

„Není náhodou kriminálním činem i jmenování Livie Klausové za podporu proti Schwarzenbergovi?“ tázal se čtenář na Zemanem prosazované jmenování manželky bývalého prezidenta na post velvyslankyně v Bratislavě.

Podle prezidenta je nesmysl, že by měla Klausová funkci získat za odměnu. „Nejedná se o žádnou trafiku pro paní Klausovou. Osobně se domnívám, že se jedná o nejlepší personální obsazení velvyslaneckého úřadu na Slovensku. Povedu ale jednání s ministrem zahraničních věcí panem Kohoutem a uvidíme, jaký bude výsledek tohoto jednání,“ odpověděl prezident Zeman.

Zazněla otázka také na věc pozapomenutou, takzvanou Klausovu výjimku z Lisabonské smlouvy, kterou si tehdejší prezident vyjednal kvůli obavě ze žalob sudetských Němců, a na příslib Fischerovy vlády, že zařídí její prosazení. Lisabonskou smlouvu jako poslední hlava státu v EU podepsal.

Výjimku z Listiny základních práv EU si vyjednala i Velká Británie a Polsko. Jenže jejich výjimka byla v EU schválena, zatímco česká dosud nikoli. „Za prvé, výjimky pro Polsko a Velkou Británii byly zdůvodněny zcela jinými argumenty než tzv. Klausova výjimka. Za druhé, pokud je mi známo, nechce tuto výjimku ratifikovat ani sám Parlament ČR,“ odpověděl Miloš Zeman.

Pochyby kolem Rathova případu

Prezident republiky ovšem vyjádřil také určité pochybnosti nad případem středočeského exhejtmana a poslance Davida Ratha. Konkrétně nad tím, že je už více než rok držen ve vazbě.

 „Je třeba, jak říkáte, vše dát do pořádku a hlavně vyšetřit to, co se má. Jen mi nejde do hlavy, jak dlouho ještě pan Rath bude ve vazbě bez soudu. Mám takový názor, že vše do času a bude prokázána jeho nevina. Je to politický vězeň,“ psal Zemanovi čtenář.

„Ve středu začal soud s poslancem Rathem. Já osobně věřím v nezávislost našich soudů, ale na rovinu říkám, že co se týče délky vazby pana Ratha, mám v této věci i já jisté pochybnosti, ale budu plně respektovat rozhodnutí soudu,“ odpověděl čtenáři ParlamentníchListů.cz na svém profilu prezident republiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…