Plzeňská fakulta propustí až čtvrtinu vyučujících

19.01.2010 11:27

Asi 25 procent vyučujících chce kvůli úsporám a zkvalitnění výuky propustit vedení právnické fakulty v Plzni. V rozhovoru pro Rádio Česko to řekl děkan fakulty Jiří Pospíšil

Plzeňská fakulta propustí až čtvrtinu vyučujících

Západočeská fakulta v Plzni propustí ty pedagogy, kteří se buď věnují výuce na fakultě velmi externě, nebo naopak jejich kvalita není taková, jak by si vedení školy představovalo.

"Počítáme s tím, že asi 25 procent vyučujících z naší školy propustíme. Všechny tyto změny povedou k tomu, co po nás chce akreditační komise, to znamená nastavení takových podmínek na právnické fakultě, aby vše bylo jasné, transparentní a nebyly pochyby o tom, jak právnická fakulta funguje," řekl Pospíšil.

Škola podle něj musí propouštět kvůli tomu, že se jí letos o 15 milionů sníží rozpočet. Minulé vedení se totiž nezabývalo věcmi, jako jsou grantové financování či publikační činnost, a proto má fakulta z jiných zdrojů méně peněz než jiné právnické fakulty, vysvětlil k tomu Pospíšil. Propouštění by se ale mělo projevit i na vyšší kvalitě výuky:

„Necháme kvalitní interní pedagogy a externisty, kteří mají výraznou přidanou hodnotu, protože jsou například jediní specialisté na určitou oblast v České republice. Počítáme i s tím, že přijmeme i přes propouštění několik vybraných expertů," vysvětlil dále Pospíšil.

Škola zavádí nová pravidla pro státnice

Vedení fakulty podle Pospíšila zavedlo i novou vyhlášku, která upravuje pravidla pro státnice u magisterského studia. Cílem je prý zcela transparentní průběh státních zkoušek. Vyhláška určuje například to, kdo může v komisi sedět a jak budou studenti ke zkoušce rozvrženi.

Podle nových pravidel se má plně postupovat od léta a částečně už teď v době zimních státnic. "Proto podobu státních komisí losujeme a též losem přidělujeme studenty k jednotlivým státním zkouškovým komisím. Vedle toho máme zcela standardní kvalitu srovnatelnou s jinými právnickými fakultami, to lze dosáhnout tím, že u našich státních zkoušek jsou experti z jiných právnických fakult," dodal Pospíšil.

O krocích nového vedení fakulty děkan údajně informoval i poslance ze školského výboru sněmovny. Ti s nimi souhlasili. Kromě vyhlášky o státních zkouškách totiž dojde i k ustavení nové vědecké rady. Počítá se i se změnou ve struktuře školy, včetně zrušení tří kateder.

Kroky nového vedení prý mají kromě poslanců podporu i u studentů v akademickém senátu fakulty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…