Plzeňská fakulta propustí až čtvrtinu vyučujících

19.01.2010 11:27

Asi 25 procent vyučujících chce kvůli úsporám a zkvalitnění výuky propustit vedení právnické fakulty v Plzni. V rozhovoru pro Rádio Česko to řekl děkan fakulty Jiří Pospíšil

Plzeňská fakulta propustí až čtvrtinu vyučujících

Západočeská fakulta v Plzni propustí ty pedagogy, kteří se buď věnují výuce na fakultě velmi externě, nebo naopak jejich kvalita není taková, jak by si vedení školy představovalo.

"Počítáme s tím, že asi 25 procent vyučujících z naší školy propustíme. Všechny tyto změny povedou k tomu, co po nás chce akreditační komise, to znamená nastavení takových podmínek na právnické fakultě, aby vše bylo jasné, transparentní a nebyly pochyby o tom, jak právnická fakulta funguje," řekl Pospíšil.

Škola podle něj musí propouštět kvůli tomu, že se jí letos o 15 milionů sníží rozpočet. Minulé vedení se totiž nezabývalo věcmi, jako jsou grantové financování či publikační činnost, a proto má fakulta z jiných zdrojů méně peněz než jiné právnické fakulty, vysvětlil k tomu Pospíšil. Propouštění by se ale mělo projevit i na vyšší kvalitě výuky:

„Necháme kvalitní interní pedagogy a externisty, kteří mají výraznou přidanou hodnotu, protože jsou například jediní specialisté na určitou oblast v České republice. Počítáme i s tím, že přijmeme i přes propouštění několik vybraných expertů," vysvětlil dále Pospíšil.

Škola zavádí nová pravidla pro státnice

Vedení fakulty podle Pospíšila zavedlo i novou vyhlášku, která upravuje pravidla pro státnice u magisterského studia. Cílem je prý zcela transparentní průběh státních zkoušek. Vyhláška určuje například to, kdo může v komisi sedět a jak budou studenti ke zkoušce rozvrženi.

Podle nových pravidel se má plně postupovat od léta a částečně už teď v době zimních státnic. "Proto podobu státních komisí losujeme a též losem přidělujeme studenty k jednotlivým státním zkouškovým komisím. Vedle toho máme zcela standardní kvalitu srovnatelnou s jinými právnickými fakultami, to lze dosáhnout tím, že u našich státních zkoušek jsou experti z jiných právnických fakult," dodal Pospíšil.

O krocích nového vedení fakulty děkan údajně informoval i poslance ze školského výboru sněmovny. Ti s nimi souhlasili. Kromě vyhlášky o státních zkouškách totiž dojde i k ustavení nové vědecké rady. Počítá se i se změnou ve struktuře školy, včetně zrušení tří kateder.

Kroky nového vedení prý mají kromě poslanců podporu i u studentů v akademickém senátu fakulty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…