Mladí socialisté: Nečas urazil studenty. Konzervativci školné hájí

15.06.2010 18:25

ParlamentníListy.cz se zajímaly o názor Mladých konzervativců a Mladých sociálních demokratů na zavádění školného.

Mladí socialisté: Nečas urazil studenty. Konzervativci školné hájí

Prvního místopředsedy Mladých sociálních demokratů a poslance ČSSD Adama Rykaly a prvního místopředsedy Mladých konzervativců a analytika hlavní kanceláře ODS Zbyňka Klíče jsme se zeptali, co říkají na výrok Petra Nečase, že když studenti vynechají pár mejdanů, zbudou jim peníze na školné.

Více v článku:
Nečas: Když studenti vynechají pár mejdanů, zbyde jim na školné

Mejdany a školné

„Petr Nečas svým výrokem spoustu studentů urazil. Nemyslím si, že peníze vyhazují oknem za mejdany. Studium není zadarmo. Studenti musí platit řadu poplatků například za koleje či stravování," řekl ParlamentnímListům.cz Rykala.

To pravičák Klíč zase Nečase hájí: „Je to sice expresivní vyjádření, ale naznačuje, že by studenti měli být více odpovědní za vlastní studium. Školné je bude motivovat, aby se postarali sami o sebe a lépe studovali."

Odložená platba je lepší

Oba dva víceméně souhlasí, že pokud se zavede školné, měla by existovat možnost odloženého školného, a nesouhlasí tak s návrhy TOP 09 na školné placené hned. „Kdyby se mělo platit hned, tak by mnoho lidí nemohlo studovat. Prostě by na to neměli. Studenti některých oborů zase nemají čas na to, aby si přivydělávali," míní Rykala.

Zástupci koalice se ale v úterý dohodli, že zavedou odložené školné po vzoru Austrálie.

Více čtěte: Koalice se shodla na odloženém školném

Podle Klíče by sice asi školy uvítaly získání financí ihned, ale je podle něj nutný systém půjček a stipendií, kdy studenti mohou zaplatit později. „Školy by to zase naopak motivovalo vychovat co nejlepší studenty, aby se jim prostředky, které do studentů vložily, vrátily," uvedl Klíč.

Socialista Rykala je odpůrcem školného jako takového. Podle něj totiž zavedení nějakých poplatků nic nevyřeší podobně jako prý ve zdravotnictví. Nutná je podle něho systémová změna.

Deset tisíc: Hodně, nebo málo?

Deset tisíc korun za semestr považuje Rykala za příliš velkou částku. Byl by proto to, aby školné bylo vázáno na budoucí očekávaný plat vysokoškoláka. Právníci či studenti manažerských oborů na ekonomii by tak platili více než například studenti tržně ne tolik oceňovaných oborů jako učitelství či archivářství a podobně.

Zbyněk Klíč považuje 10 tisíc za semestr za optimální částku. „Vychází to pak na nějaké dva tisíce měsíčně, což studenti mohou ušetřit za nějaké ty mejdany, jak o tom hovořil Petr Nečas," míní Klíč. Souhlasí s Rykalou, že by školné mělo být odstupňováno u jednotlivých oborů dle očekávaného platu v budoucnosti, což je podle něj řešení i sociálně citlivé.

Je třeba omezit parazitování

Klíč se také domnívá, že školné omezí parazitování na systému, kdy někteří studenti uměle prodlužují studium, studují více oborů a mnohdy je nedostudují a zabírají tak místo těm, kteří by rádi studovali. "Uvolní se tak místo těm, kteří chtějí pilně studovat a stát bude mít nižší výdaje na studenta, protože na školách budou pouze ti, kteří chtějí opravdu dostudovat," uvedl Klíč.

Rykala souhlasí s tím, že parazitování je problém. Podle něj by měli být trestáni ti studenti, kteří zneužívají výhody. „Tito lidé by samozřejmě měli platit, ale nelze kvůli nim trestat ostatní studenty. Takhle hážeme klacky pod nohy i těm pilným," míní Rykala. To by mělo dle něho platit na celou společnost, že by ti, kteří dávky zneužívají, měli být potrestáni.

Související:
Školné deset tisíc zatím stačí, říká expert Matějů
Máte, co jste chtěli. Školné, směje se Facebook studentům

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…