První školné zřejmě studenti zaplatí už za tři roky

01.06.2011 19:58

Školné by se na vysokých školách mělo začít platit už od roku 2014 a to i v případě, že nebude dořešen systém studentských půjček, které by měly mladým lidem financování studia usnadnit. Alespoň tak to vidí ředitel odboru vysokých škol Jiří Nantl.

První školné zřejmě studenti zaplatí už za tři roky

Po vášnivé debatě na téma „školné ano či ne?" se na čas rozhostilo ticho po pěšině. Připravovaný zákon o vysokém školství se zavedením školného ale najisto počítá. Jak uvedl internetový týdeník Týden.cz, provází zavedení nového způsobu financování studia značné nejasnosti. Podle Jiřího Nantla je zapotřebí dořešit řadu technických detailů a schválit zákon o finanční pomoci studentům.

Školné určitě bude

„V zákoně pracujeme zejména s technickou stránkou školného, například jak nastavit rozumnou výši fixace tak, aby byla garantována po celou dobu studia," uvedl pro Týden.cz Nantl. Školné by se podle jeho slov zavedlo i v případě, že by se nestihl schválit zákon o finanční pomoci. V tomto případě by se ale školné neplatilo. „Vysokoškolský zákon sice zavede mechanismus školného, ale jeho výše by byla stanovena na nulu, dokud se situace ohledně půjček nevyřeší," upřesnil.

Ministru školství Josefu Dobešovi se ale nelíbí řešení školného v novém vysokoškolském zákoně. Obává se totiž zásahu budoucích vlád do znění zákona. "Mohla by totiž přijít vláda sociální demokracie a kvůli tomuto by se novelizoval celý zákon, což je zbytečné," tvrdí Dobeš.

Zákon o finanční pomoci studentům je už ale v přípravě a hotový by měl být do konce tohoto roku. V případě, že nevzniknou žádné problémy při jeho schvalování, měl by vstoupit v roce 2013 v platnost a školnému už nebude žádná technická překážka stát v cestě.

Související:

Zápisné, pak školné. Studenti jsou v šoku, levice bouří 

Školné je užitečné, spravedlivé a pomůže chudým, míní Komárek 

Školné nemá být zdrojem příjmů škol, myslí si Klaus 

Technické fakulty může školné zničit. Málo studentů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…