Kalousek strašil drakonickými škrty. Nyní dává zpátečku

11.07.2011 9:13

Ministr financí Miroslav Kalousek chce příští rok dát do školství o devět miliard korun méně. Snížení by se pravděpodobně podepsalo i na platech učitelů. Nyní Kalousek svá tvrzení mírní.

Kalousek strašil drakonickými škrty. Nyní dává zpátečku

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) chce snížit výdaje do školství o devět miliard korun. "Předložil jsem do diskuse některé extrémní varianty pro případ, že nebude politická vůle k jiným změnám," vysvětluje v MfD kontext svých tvrzení ministr financí.





Dodává, že by šlo jen o krajní řešení, pokud by ostatní varianty selhaly. Pokud politici schválí úpravy daní a sociálních dávek, nebudou velké škrty ve školství nutné.

V druhé polovině července Kalousek upřesní konečnou částku, o kterou by mohlo školství přijít. „Doufám, že školství nakonec nevezmeme nic," věří optimisticky Kalousek.

Odboráři protestují: Zlikviduje to regionální školství

Kalousek ale plánuje další snižování výdajů. V roce 2014 by mělo do školství plynout místo 121 miliard pouze 88 miliard korun, uvedl deník. „Tak velké snížení rozpočtu by znamenalo likvidaci regionálního školství a my bychom se určitě bránili," protestuje místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu ve školství Markéta Vondráčková.

Dobeš: Neustoupím ani o milimetr

Odboráři se kvůli škrtům v pátek sešli s ministrem školství Josefem Dobešem. Ten se učitelů zastal.„Jestliže mám v rozpočtu 85 procent na platy učitelů, pak škrt devíti miliard by se jich určitě dotkl," říká Dobeš, „ten návrh je pro mě absolutně nepřijatelný, neustoupím ani o milimetr.

Čtěte více:
Odboráři si gratulují: Zastavili jsme Prahu. A Kalousek je provokatér 
Zruší-li Kalousek stravenky, bude miliardový problém. Hospodští naříkají 
Kalousek: Když vyberu málo na daních, budu škrtat. Žádné nové dluhy 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…