Bezprizorní žáci? V září se nemají kam vrátit, školu jim zabavili politici

12.07.2012 14:59

Nostalgii mohou cítit žáci 16. Základní školy v Mostě. Škola se ruší. Politici tak rozhodli, aby ušetřili kolem čtyř až pěti milionů korun ročně za provoz. Budova by ale neměla zůstat prázdná – místní politici díky ní vyřeší jiný zapeklitý problém statutárního města.

Bezprizorní žáci? V září se nemají kam vrátit, školu jim zabavili politici
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nostalgii mohou cítit žáci 16. ZŠ v Mostě. Dnes v den vysvědčení sem přišli naposledy

Ve škole v Albrechtické ulici na jednom ze sídlišť severočeského Mostu se před dvěma týdny vysvědčení rozdávala naposledy.  Její brány se neuzavřou jen na léto. S koncem června se napsala  poslední část historie zdejší školy, která padla na oltář utahování opasků.

Jde o skladbu obyvatel

V mosteckých základních školách je totiž více než dva tisíce volných míst. Proto se magistrát zabýval optimalizací. Na 16. základní školu docházelo ve školním roce 2008/2009 celkem 402 žáků, o rok později 306, následující rok už jen 275. Tendence poklesu je podle radních tedy zřejmá. „Zřejmě je to ovlivněno i sociokulturním prostředím jejího okolí, kdy rodiče raději posílají děti do jiných škol. Rozhodně to není dáno kvalitou té školy, ale skladbou obyvatel,“ naznačil náměstek primátora města Mostu pro oblast školství Luboš Pitín, že snižující se zájem o školu zaměřenou dříve na fotbal může být způsoben i neochotou umisťovat děti tam, kde je vysoký podíl nepřizpůsobivých jedinců.

Vlna nevole u veřejnosti a učitelů

Záměr zrušit další školu ve městě přitom vyvolal před rokem u veřejnosti vlnu nevole, u učitelů paniku kvůli možné ztráty zaměstnání. Výčitky směrem k vedení města, anonymní dopisy, diskuze na Facebooku, smutné výkřiky na stránkách školy ale nic nezměnily. „Albrechtická v analýzách efektivnosti vynakládaných financí na jednoho žáka a naplněnost škol v posledních třech letech vždy vycházela mezi třemi nejhoršími, co se týče nákladů na žáka. Navíc v jejím okolí jsou další dvě školy,“ uvedl dále náměstek primátora Luboš Pitín, proč hysterie právě nad touto školou je zbytečná.

Podle údajů městského odbor školství, kultury a sportu byly v letech 2008-2010 na 16. ZŠ výdaje na jednoho žáka 1551 korun měsíčně. Vyšší částka se objevila jen u ekologicky zaměřené 1. ZŠ, která spolu se sídlištní 18. ZŠ patřily do triády těch, u nichž se nakonec rozhodovalo, která půjde z kola ven. Prvně jmenovaná je ve své lokalitě jedinou široko daleko a zrušení školy v „zalidněném“ sídlišti sedmistovek v Okružní ulici by také bylo velmi nešťastným řešením. Přitom škola ve Svážné v některých parametrech vykazovala ekonomicky horší čísla. Loni do ní nastupovalo jen 21 prvňáčků, otevírala se pouze jedna první třída.

16. základní škole se ročně z rozpočtu poskytoval příspěvek 4,5 milionu korun, který se nyní v městské kase ušetří. Od září se její dosavadní žáci roztříští do ostatních školských zařízení ve městě.

Město Most je v současnosti zřizovatelem 12 základních škol, jejichž kapacita činí 7 485 míst, ale navštěvuje je jen kolem pěti a půl tisíce dětí. Ze šesti základních škol, které byly za posledních deset let v Mostě zrušeny, ve čtyřech dnes působí střední škola a v jedné pro změnu škola vysoká.

Všechno zlé je k něčemu dobré

Opačný problém než s poloprázdnými školami má Most s mateřinkami. Nedostačující kapacita, která trápí zejména matky, jež potřebují nastoupit opět do zaměstnání, se už před časem odrazila i v nátlaku na radnici. Vznikla dokonce petice za odvolání vedoucí pracovnice školského odboru. Přestože se situace zklidnila, není ideální a mnozí rodiče musí na volné místo v mateřské škole dlouho čekat. Nyní město přišlo s nápadem jednu ze školek, která působí v nevyhovujícím objektu v ulici Zahradní, přesunout právě do uvolněné 16. základní školy. Včera to na svém jednání schválili mostečtí zastupitelé. Do části budovy se přesunou tři oddělení mateřinky, přičemž v dalších letech se uvažuje s úpravou dvou pater školy tak, aby se kapacita této dnešní školky mohla navyšovat dle potřeby.

Velký školský areál ale nabídne útočiště i dalšímu subjektu. Nastěhuje se do něj příspěvková organizace Středisko volného času (SVČ). Volnočasová organizace dnes působí na dvou adresách. Jednak v budově v ulici Maršálka Rybalka a od té doby, co pod ni spadl i dům dětí a mládeže, má další pracoviště v bývalé 17. Základní škole v Okružní ulici. Provoz organizace ve dvou od sebe vzdálených budovách je obtížný a vznikají při něm časové ztráty. Navíc dalším argumentem pro podpoření myšlenky na přestěhování střediska je skutečnost, že nově uvolněná budova 16. ZŠ je v lepším technickém stavu než budova bývalé 17. ZŠ.

Městu tak bude zbývat dořešit, zda uvolněné budovy po mateřské škole a Středisku volného času prodá jako zbytný majetek nebo se je pokusí pronajmout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…