Gazdík nemá čest, vrací úder Dobeš za výzvu ke spáchání harakiri

13.12.2011 19:18

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík se v rozhovoru pro LN tvrdě opřel do svého koaličního kolegy, do ministra školství z VV Josefa Dobeše. V nadsázce řekl, že by měl spáchat harakiri a podle něho doposud nic pozitivního na ministerstvu školství nevykonal. Dobeš se proti tomu ohradil.

Gazdík nemá čest, vrací úder Dobeš za výzvu ke spáchání harakiri
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Zatím jsem od ministra žádné pozitivní kroky nezaznamenal,“ řekl LN šéf poslanců TOP 09 a bývalý učitel Petr Gazdík. Ten řekl, že mu vadí ministrova údajná naprosto nekoncepční práce. Prý neřeší evropské fondy a čerpání peněz. „Na jeho místě bych asi spáchal harakiri,“ rýpnul si Gazdík.

Otázka, zda by měl odstoupit, je podle Gazdíka věcí Dobešovy soudnosti. „Vysokoškolský zákon je problém, změna financování regionálního školství, která je de facto likvidací vesnických škol, je také problém. To, jakým způsobem se řešily státní maturity, kdy pan ministr všechno řešil na poslední chvíli,“ pokračoval Gazdík s tím, že myšlenka plošných testů pro páťáky a deváťáky sama o sobě není špatná. Problémem je ale prý způsob a prezentace veřejnosti.

Společný kněz

„S fungováním pana ministra bohužel nejsme spokojeni. Od pana prezidenta jsme se dozvěděli, že je Dobeš nejlepším ministrem školství všech dob. Bohužel ale s panem prezidentem nesouhlasím. Já jsem zatím žádné pozitivní kroky od pana ministra nezaznamenal. Zaznamenal jsem jen byrokracii, vyvolávání paniky u odborné veřejnosti a nekoncepční návrhy,“ ostře kritizoval Gazdík.

Dobeš si ale nenechal nic líbit. „Harakiri pochází z dob samurajů, samurajové byli lidé, kteří hájili své hodnoty, v době nejtěžší dokázali pro ně obětovat život. Vážili si více cti než svého života a pak spáchali harakiri. Tolik první myšlenka na tento rozhovor s panem Gazdíkem. Nedávno jsem se s panem Gazdíkem potkal v Poslanecké sněmovně, kdy za mnou přišel a sděloval mi, že náš společný kněz se za nás za oba modlí a že nás pozdravuje a abychom to oba vydrželi. Uplynulo jenom trochu času, já jsem nemocný a pan Gazdík pro novináře hovoří úplně jinak,“ posteskl si pro ParlamentníListy.cz Dobeš, který má zánět průdušek.

Byrokracie a topkař Vitula

„A teď k jeho dalším podlostem a nepravdám. Prý zvyšuji byrokracii. Jsem první ministr, který zrušil šest organizací přímo řízených (OPŘO) a propustil jen v tomto roce 228 úředníků a ušetřil více než 460 milionů. Takto tedy navyšuji byrokracii,“ brání se Dobeš.

Gazdíkovu kritiku nečerpání dotací spatřuje Dobeš v tom, že před časem vyhodil z ministerstva vrchního ředitele přes evropské fondy Jana Vitulu.

„Pan Vitula dva roky blokoval čerpání evropských peněz a já kdybych to neudělal, tak už dneska skutečně musím spáchat harakiri, protože bych nezvládl čerpání prostředků z EU. Evropská komise při každé návštěvě zdůrazňuje, že jsme výrazně zrychlili tempo čerpání a že je šance, že prostředky vyčerpáme a to i navzdory tomu, že tu byl dva roky Jan Vitula za TOP 09,“ vysvětlil Dobeš ParlamentnímListům.cz.

Čest samurajů

Na námitku, že prý ministerstvo řídí chaoticky, Dobeš namítá, že je konzervativní člověk, který ctí konzervativní zásady. „Pro mne je závazné programové prohlášení vlády, na kterém jsme se shodli i s lidmi z TOP 09 před sestavením vlády. Já nedělám nic jiného, než že krok za krokem naplňuji postupně programové prohlášení vlády a to i navzdory tomu, že se vyvolává vlna lidí, kterým se to nelíbí. Je paradoxní, že se k nim přidává i pan Gazdík,“ reaguje Dobeš.

Ministr pak připomněl své dosavadní kroky: prosadil státní maturitu, MŠMT dvakrát přidalo učitelům, nyní se startuje pilotní projekt v ověřování znalostí žáků v pátých a devátých třídách.

„Připravili jsme oba věcné záměry k vysokým školám. Zde je třeba opět zmínit, že na obou záměrech s námi spolupracovali kolegové z TOP 09. S TOP 09 jsme se na těchto věcných záměrech shodli, aby se za zády pan Gazdík od nich distancoval. Musím panu Gazdíkovi říct na závěr, že on by harakiri spáchat nemohl, on si více váží své politické pozice, mění názory i k lidem, které považuje za přátele. Takže pan Gazdík nepochybně ve své funkci poslance zůstane věčně, protože harakiri a čest samurajů je mu velmi vzdálená,“ uzavřel pro naši redakci Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…