VV si pozvaly Kalouskova náměstka. Chtějí jednat o škrtech ve školství

27.03.2012 18:30

Věci veřejné chtějí s koaličními partnery jednat o plánovaných miliardových škrtech v rozpočtu ministerstva školství. Na zasedání své výkonné rady, které se uskuteční příští týden, zvou náměstka ministra školství Ladislava Němce, aby jim předložil analýzu rozpočtu ministerstva. Na úterní tiskové konferenci po jednání předsednictva a poslaneckého klubu VV to novinářům řekl předseda strany Radek John.

VV si pozvaly Kalouskova náměstka. Chtějí jednat o škrtech ve školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Nejmenší vládní strana se zatím nezabývala jmény kandidátů na uvolněné místo ministra.

"Než bude vyjednáváno o konkrétním jménu nového ministra, musí být přesně stanovené podmínky fungování ministerstva školství," řekl John. Analýza, kterou má Němec předložit, bude podle něj podkladem pro jednání v koalici a s premiérem Petrem Nečasem (ODS). "Resort školství jednoznačně potřebuje vládní garance pro školství a jeho rozvoj," dodal John. Strana ale kvůli tomu nechce svolávat schůzi koaličních špiček K9.

Až po rozhovorech v koalici a jednání s Němcem, který bude končícího ministra Josefa Dobeše (VV) zastupovat, může kandidát strany na šéfa školského resortu "odpovědně přijmout kandidaturu", dodala místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake. Uvnitř strany se hovoří o možné kandidatuře členů strany Dagmar Navrátilové a Milana Šťovíčka, kteří mají zkušenosti s pedagogickou činností, nebo o místopředsedkyni sněmovny za VV Kateřině Klasnové.

Zápisné by ulehčilo

Padají ale i návrhy na nestranického odborníka. Mohl by jím být třeba Dobešův náměstek pro vysoké školy Ivan Wilhelm. Na dotaz, zda byl s touto nabídkou osloven a zda by o ní uvažoval, ale tiskový odbor ministerstva odpověděl, že "pan náměstek Wilhelm se zatím k těmto dotazům nevyjádří".

Dosavadní ministr školství Dobeš ve funkci končí, oficiálně kvůli svému nesouhlasu s dalšími škrty v rozpočtu ministerstva. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun.

Podle Johna lze uspořit peníze ve školství buď snížením platů učitelů, nebo zavedením zápisného, které by studenti vysokých škol platili před zahájením semestru. Snížení platu učitelů je proti prioritám VV, v úvahu tedy připadá zavedení zápisného, dodal. V Česku je více než 300.000 studentů vysokých škol. Co se týká výše zápisného, v minulosti se jednalo o částce v řádech několika tisíc korun. Kdyby studenti platili třeba 5000, školství by získalo 1,5 miliardy.

Bezbolestné šetření neexistuje

"Jakákoliv změna je problematická," řekl Němec. Varianty, kde by se daly peníze ušetřit, prý na ministerstvu mají, všechny jsou ale "bolestivé". Němce, který bude úřad zatím řídit, si Dobeš přivedl na ministerstvo jako svého známého, dřív pracoval jako ředitel brněnské střední průmyslové školy.

K urychlenému nalezení nového ministra vyzval stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek (ČSSD). "Pokud Věci veřejné nejsou schopny do čela resortu dosadit nikoho kompetentního, o čemž pochybuji vzhledem k tomu, jaká jména zatím padají, ať se resortu dobrovolně zřeknou a nechají rozhodnout vládu jako celek, kdo bude novým ministrem," nechal se slyšet.

Na Dobešova nástupce spadne řada problémů, kvůli kterým končící ministr čelil kritice. Bude muset nastartovat čerpání z fondů EU, rozhodnout, jestli miliardy ušetří na platech učitelů, nebo je vezme univerzitám, dokončit musí také reformu vysokých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…