„Hokejový“ nábor dárců krve na transfuzní oddělení přilákal 27 nováčků

27.11.2015 10:12

S velkým zájmem prvodárců se setkal nábor nových dárců krve podpořený hokejovým klubem HC Dynamo Pardubice.

„Hokejový“ nábor dárců krve na transfuzní oddělení přilákal 27 nováčků
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

Již počtvrté se na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice uskutečnil nábor nových dárců krve nazvaný „Daruj krev s pardubickými hokejisty“. Tradiční podzimní akce, kterou podporuje extraligový klub HC Dynamo Pardubice, v průběhu dvou dnů na odběrové lůžko přivedla 27 prvodárců nejcennější životní tekutiny.

„Letošní ročník tohoto náboru se velice vydařil. Na běžné odběrové dny v průběhu roku přichází mnohem méně prvodárců. Jejich počet v průběhu této akce byl výrazně vyšší, což nás velmi těší. Navíc se jednalo zejména o mladou generaci, u níž je velká perspektiva, že u dárcovství krve zůstane mnoho let. A budeme pochopitelně rádi, když nezůstane u odběrů krve, ale že se z nich třeba stanou i dárci krevní plazmy,“ řekla vrchní sestra transfuzního oddělení Iveta Krebsová a dodala: „Velké poděkování patří i pardubickému hokejovému klubu, který tuto náborovou akci podporuje od jejího začátku. Velmi si vážíme i toho, že jde o aktivní podporu. Každoročně několik zástupců klubu daruje krev a navíc vždy přivedou nějakého nováčka. To je cenné.“

Výjimkou nebyl ani letošní ročník. Krev v průběhu čtvrtečního rána darovali čtyři členové managementu HC Dynamo. Již tradičně na odběrové lůžko ulehli marketingový manažer Jan Kratochvíl a média koordinátor Jan Hrabal. Svůj druhý odběr absolvoval sportovní manažer a bývalý gólman Dušan Salfický.

„Před rokem jsem byl zvědavý, co se mnou odběr udělá a jak se budu cítit. Vše bylo v pohodě, takže jsem letos přišel už naprosto v klidu. Darováním krve člověk udělá dobrou věc a navíc vidím, že jsem zdravý. Takže se mi chvilku zase bude dýchat lépe,“ pronesl Dušan Salfický. 

Hned plánoval, že se na transfuzní oddělení Pardubické nemocnice zase vrátí. „Bojuji s časem, takže to nejspíše bude zase až za rok při stejné příležitosti. Pokud bych měl víc volna, určitě bych chodil častěji,“ řekl Dušan Salfický a dodal: „Jsem rád, že se lidé z našeho klubu na odběry krve vrací a že to není jen jednorázová marketingová záležitost. Je dobře, když najdeme v sobě kousek zodpovědnosti a chuti pomoci druhému. Mám radost, že každý rok se u nás najde někdo nový. A určitě zkusíme oslovit i naše aktivní hráče, za rok by někdo z nich mohl také přijít.“

Stejně jako v minulých letech se v pardubickém hokejovém klubu našel nový dárce krve. Tentokrát to byl grafik Jan Röhrich. „Vůbec jsem neváhal, když mi kolegové o této akci řekli. Je to správná věc, takže jsem bez váhání šel s nimi. Tohle by měl udělat každý zdravý člověk. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy,“ prohlásil Jan Röhrich.

Hokejový klub HC Dynamo již tradičně odměnil dárce krve. Každý prvodárce si odnesl dvě vstupenky na novoroční extraligové utkání proti Vítkovicím, ostatní zase kartičky pardubických hráčů. „Jsou to takové symbolické dárky. Vážíme si každého, kdo se rozhodl darovat krev. A toto je taková maličkost, kterou chceme dárcům poděkovat. A věřím, že jim uděláme radost i výkonem našeho týmu při utkání, na které dostali vstupenky,“ pronesl Dušan Salfický.

Další informace pro zájemce o dárcovství krve

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…