SP ČR uspořádal v Rýnovicích workshop o zaměstnávání vězňů

13.04.2016 10:10

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) včera uspořádal ve věznici v Rýnovicích ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR workshop k tématu zaměstnávání odsouzených osob. Firmy si dlouhodobě stěžují na nedostatek vhodných pracovních sil – i nekvalifikovaných, kvůli kterým musí odmítat zakázky. Zaměstnávání odsouzených může být jednou z cest, jak tento nedostatek pracovníků snížit.

 SP ČR uspořádal v Rýnovicích workshop o zaměstnávání vězňů
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Cílem akce, jíž se zúčastnili zástupci více než dvou desítek firem, proto bylo předat potenciálním zaměstnavatelům co nejvíce informací o výhodách zaměstnávání osob ve výkonu trestu nebo o možnostech získávání dotací na propuštěné vězně. Organizátoři doufají, že se jim na jejich základě podaří zvýšit zájem zaměstnavatelů o zaměstnávání vězňů.

Zástupci věznice informovali o tom, že odsouzení si zařazením do pracovního procesu udržují pracovní návyky nebo je nově získávají, což je důležité pro jejich uplatnění na trhu práce po výstupu z výkonu trestu. Ti, kteří v době pobytu ve věznici pracují, mají dle zkušeností věznice větší šanci při získání práce po ukončení výkonu trestu a snáze se začleňují do společnosti.

V Rýnovicích nyní trest odnětí svobody vykonává 531 odsouzených, zaměstnáno z nich v loňském roce bylo 66 procent, nyní je to 74 procent; pro 120 vězňů vedení věznice hledá pracovní uplatnění. Věznice zajišťuje výuku v tříletém oboru obráběč kovů, nabízí proto firmám také kvalifikované pracovníky. Výuční list v Rýnovicích získalo již 913 vězňů.

Věznice podle požadavků firem může zajistit pracovníky na víkendy, zajistí práci přesčas či úpravu pracovní doby na míru. V případě pracovní neschopnosti je odsouzený nahrazen jiným vězněm, firmám odpadají náklady na vyplácení nemocenských dávek.

SP ČR počítá s tím, že v pořádání obdobných seminářů ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR bude nadále pokračovat i v dalších věznicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…