ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice

02.06.2012 16:28

Energetická společnost ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice. Obě elektrárny neproběhly modernizací a jejich budoucí provoz je podmíněný investicemi do snížení emisí tak, aby splnily nové emisní limity platné od r.2016.

ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bezprostředním důvodem pro zvažování prodeje obou elektráren je nejistota dodávek uhlí od roku 2013 s ohledem na dosud neskončená jednání s dodavatelem paliva, společností Czech Coal.

V současnosti je shromážděná dokumentace pro předinvestiční prověrky zájemců a je připravovaná smluvní dokumentace. Zároveň probíhá vyčleňování elektrárny Počerady do samostatné akciové společnosti. Elektrárna Chvaletice již byla vyčleněná s tímto záměrem dříve.  Vyčlenění obou elektráren umožní flexibilitu v probíhajících strategických jednáních.

O obě elektrárny již projevily zájem společnosti Czech Coal a EPH. Nabídky mohou v případě svého zájmu podat i další uchazeči. Konečné rozhodnutí o prodeji resp. o ponechání a rozvoji obou zdrojů ve vlastním portfoliu bude záviset zejména na výši nabídek, bilanci hnědého uhli, kterým Skupina CEZ bude v dalších letech disponovat a ekonomické perspektivě provozovaní těchto zdrojů.

Elektrárna Počerady provozuje pět bloků s instalovaným výkonem  5x200 MW. Do provozu byly jednotlivé uváděny v letech 1970 – 1977,  v 90. letech byla elektrárny odsířena a její provoz ekologizován. Ročně  elektrárna vyrobí cca 6 TWh elektřiny spalováním hnědého uhlí z 5 km vzdáleného lomu Vršany.

Elektrárna Chvaletice se nachází v Polabí, asi dvacet kilometrů na západ od Pardubic. Celkový instalovaný výkon 800 MW tvoří čtyři bloky o výkonu 200 MW. Elektrárna byla postavena v letech 1973 - 1979 na území bývalých Mangano-kyzových závodů. Emise oxidu siřičitého se snížily díky odsiřovacímu zařízení, jehož technologie je založena na principu mokré vápencové vypírky. První etapa výstavby tohoto zařízení (odsíření bloků č. 3 a 4) byla hotova v závěru roku 1997, druhá etapa byla dokončena v roce 1998.

V obou případech jde o elektrárny, které dosud nebyly součástí druhé vlny modernizace. Ta se týká elektráren Tušimice, Prunéřov a Ledvice. Ať již jde o komplexní obnovu v případě Tušimic a Prunéřova nebo o výstavbu zcela nového bloku v Ledvicích, jde o investice v řádu nad 20 miliard korun. S ohledem na nové emisní limity bude nutné investovat i do těchto zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…