ČEZ na dnech otevřených dveří školicího střediska odhalí, jak se rodí jaderní profesionálové

21.04.2024 16:46 | Tisková zpráva

ČEZ podruhé v historii zpřístupní Centrum přípravy personálu pro pracovníky jaderných elektráren. První dva dny jsou určené především pro studenty vysokých a středních škol, kteří si mohou toto speciální zařízení přijít prohlédnout celý čtvrtek 16. května a v pátek 17. května dopoledne. Všichni ostatní mohou standardně nepřístupné prostory navštívit od 13 hodin v pátek 17. května a v průběhu celého dne pak i v sobotu 18. května. Z důvodu omezené kapacity je nutné se předem zaregistrovat.

ČEZ na dnech otevřených dveří školicího střediska odhalí, jak se rodí jaderní profesionálové
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

S přípravou výstavby nových jaderných zdrojů stoupá zájem o studium tohoto rozvíjejícího se oboru i o práci v obou našich jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně. Proto ČEZ v budoucnu plánuje v Českých Budějovicích otevřít další centrum přípravy personálu, které zdvojnásobí kapacitu vzdělávání nových pracovníků.

Na počátku každého nástupu nového pracovníka je odborný výcvik ve speciálním školicím centru, které se nachází v Brně. Délka studia se liší podle charakteru a náročnosti vykonávané činnosti od jednoho týdne až po několik měsíců. „Nejdéle zde informace o technologii a provozu jaderných elektráren vstřebávají budoucí operátoři a operátorky blokových dozoren. Jejich příprava zabere skoro dva roky. V moderním prostředí školícího centra se využívá nejmodernější didaktická technika a 3D modely výrobního zařízení jaderných elektráren,“ prozradil Roman Diviš, vedoucí útvaru základní příprava jaderných elektráren.

Pro studenty i veřejnost si energetici připravili interaktivní představení prostor školicího centra přípravy personálu, setkání s výcvikovými inženýry, ochutnávku psychotestů a ukázky 3D modelů výrobních zařízení. Na závěr se návštěvníci budu moci prostřednictvím virtuálních brýlí přenést přímo do jedné z jaderných elektráren v Dukovanech nebo Temelíně. Celá prohlídka zabere 90 minut.

Jak se přihlásit?

Zájemci o prohlídku najdou všechny potřebné informace na ZDE.

Školní třídy a studenti se mohou hlásit prostřednictvím e-mailu na adresu infocentrum.edu@cez.cz, s uvedením názvu školy, adresy, ročníku, počtu studentů a kontaktních údajů.

Návštěvníci z řad veřejnosti se mohou registrovat přes připravený elektronický formulář na ZDE kde si vyberou čas prohlídky a vyplní všechny požadované údaje. Kapacita skupiny je omezena počtem 30 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.