Lesy ČR obnovují zaniklé vodní nádrže v lesích

30.06.2012 9:50

Po kompletní rekonstrukci bude do provozu uvedena i retenční nádrž „U Fialky“ na Plzeňsku.

Lesy ČR obnovují zaniklé vodní nádrže v lesích
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V lesích mezi osadami Hořehledy u Spáleného Poříčí a Mítov u Nových Mitrovic v okrese Plzeň-jih, v Plzeňském kraji, se Lesům ČR podařilo po provedené kompletní, dva roky trvající rekonstrukci obnovit kdysi zaniklou retenční nádrž „U Fialky“. Rekonstrukce stála téměř tři a půl milionu korun. Zítra, ve čtvrtek 28. června v 10 hodin bude nádrž slavnostně uvedena do provozu. Slavnostní akt proběhne přímo na břehu nádrže.

Původní nádrž v roce 2002 zničila velká, katastrofální povodeň. V průběhu rekonstrukce proto došlo k opravě a dorovnání hráze, osazení nového výpustního zařízení a rovněž k vybudování nového bezpečnostního přelivu. Ukázalo se, že původní náhon, který do nádrže přiváděl vodu z místního Mítovského potoka, na jehož levém břehu se nádrž nachází, již není nutné obnovovat. Přilehlá lesní prameniště jsou pro napouštění nádrže dostatečně vydatná. Plocha nádrže po obnově je při normální hladině 0,34 hektaru a objem 3 193 metrů krychlových.

Díky tomu, že Lesy ČR do místa vybudovaly novou lesní cestu, může krásnou přírodní krajinu kolem obnovené retenční nádrže „U Fialky“ i Mítovského potoka navštívit také široká veřejnost. Mítovský potok byl před lety vyhlášen Evropsky významnou lokalitou s výskytem kriticky ohroženého raka kamenáče.

Retenční nádrže mají v naší krajině mimořádně důležitý význam. Pomáhají zadržovat vodu a tím zlepšují vodní režim. Další významnou funkcí je zvyšování biodiverzity v krajině. Nádrže slouží jako domov pro řadu živočichů, kteří jsou vázáni i biotopem rostlin, které rostou ve vodě nebo v její blízkosti. Retenční nádrž „U Fialky“ hraje významnou roli například při obnově biotopu pro žáby a čolky. Mezi další doplňkové funkce nádrží patří funkce protipovodňová, rekreační a krajinotvorná.  Mnohdy nádrže plní i funkci protipožární; slouží jako zásobárna vody pro případ nutnosti hašení požárů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…