SPELOS: Advokát Oršula a Brnění? Společně k miliardám ze státního rozpočtu

28.06.2012 18:01

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS upozorňuje, že bojovníci proti takzvanému hazardu slouží ve skutečnosti úplně jiným cílům. Pod rouškou občanské starostlivosti chtějí získat miliardová odškodění od českého státu.

SPELOS: Advokát Oršula a Brnění? Společně k miliardám ze státního rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

„Nyní jsme pro naše tvrzení získali přesvědčivý důkaz. Zástupci občanského sdružení Brnění představili na workshopu Sdružení místních samospráv advokáta Jiřího Oršulu jako svého spolupracovníka. Doktor Oršula je spojen s jednou z největších arbitráží proti státu v kauze Diag Human. Jako jeden z právních zástupců firmy se Oršula otevřeně chlubí tím, že figuroval v této kauze od začátku 90. let a pomohl klientovi k milionům ze státního rozpočtu. Dodnes podle médií proti státu uplatňuje část svých osobních pohledávek prostřednictvím švýcarských offshorových firem,“ pokračuje výkonný ředitel SPELOS, Petr Vrzáň.

JUDr. Jiří Oršula figuroval i v další – tentokrát dvou a půl miliardové arbitráži vedené proti státu ve sporu o povolené videoloterní terminály (VLT) a internetovou ruletu. Vlastimil Vyhlídal, akcionář CASINO KARTÁČ GROUP, a.s. podal ve spolupráci s advokátem JUDr. Oršulou na stát žaloby a žádá náhrady škod. Ty měly vzniknout tím, že Ministerstvo financí v roce 2003 zamítlo žádost o povolení k provozu sázek na internetové ruletě a ve stejném roce naopak povolilo provoz videoloterních terminálů, které kasinům údajně nezákonně konkurují.  Způsob i vedení arbitráže přitom nápadně připomíná praktiky používané v kauze Diag Human.

Představitelé SPELOS jsou přesvědčeni, že zastupování údajně nezávislého o.s. Brnění panem Oršulou je čistě účelovou záležitostí ve snaze připravit stát o miliardy. Aby se tato skupina mohla dostat ke státním penězům, potřebuje nejen Nálezy Ústavního soudu, které vznikly na popud shodného sdružení Brnění, o.s. a zřejmě po právních radách zmíněného advokáta, ale také masové útoky proti legálním provozovatelům. Brnění spolu s dalšími podobnými občanskými sdruženími se tak nepřímo stává dalším nástrojem proti státu a pomocníkem zahraničních on-line kasin, kterých se ve svých mediálních výrocích zastává.

K dosažení cíle výroku soudu o škodě (a následnému přesunu miliard ze státního rozpočtu za odškodění k cílové skupině, která se za žalobami skrývá) však pár Nálezů Ústavního soudu nestačí. Patrně to je důvodem, proč JUDr. Oršula nyní nabádá část obcí k ústavní stížnosti proti zákonnému provozování videoloterních terminálů a výherních hracích přístrojů. Jedná se totiž o jeden ze způsobů, jak si opatřit důkazy, že jeho klientovi vznikla skutečná, nikoliv fiktivní škoda.

Snad si už kauzy všimnou i kompetentní orgány a zabrání zopakování kauzy vykonstruované shodným advokátem, který jen právně zkopíroval „osvědčený“ postup jako u Diag Human.

Ing. Petr Vrzáň
výkonný ředitel SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…