dTest: Za přetočený tachometr odpovídá prodejce auta

17.07.2012 10:22

Pro zákazníky, kteří kupují ojeté auto, je jednou z klíčových informací počet najetých kilometrů. Pokud po koupi zjistí, že stav tachometru neodpovídá realitě, od prodejce se zpravidla dozví, že on za správnost informace neručí. Není to ale pravda.

dTest: Za přetočený tachometr odpovídá prodejce auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Nechat si přetočit tachometr je v České republice legální věc, a proto není divu, že dle odhadů až 42 % aut prodávaných v autobazarech má údaje o počtu kilometrů upravené. Prodej auta s nepravdivou informací o počtu najetých kilometrů už ale legální není a existuje několik možností obrany. Vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený vysvětluje: "Autobazary při prodeji auta dávají do smluv podmínku, podle níž za rozdíl mezi skutečným počtem kilometrů a stavem uvedeným na tachometru prodejce neodpovídá. Takové ustanovení znamená pro kupujícího značnou nerovnováhu v právech a je tedy podle občanského zákoníku neplatné."

Kupující by měl následně zvolit některé z právních řešení. Jedním z nich je odstoupení od smlouvy, kterého zákazník nejčastěji využívá, pokud po zjištění skutečného stavu najetých kilometru nemá o auto zájem. Má-li vozidlo najeto o několik desítek tisíc kilometrů více, než uvádí tachometr, jedná se o rozpor s kupní smlouvou, který je opravou neodstrani! telný. Další variantou je požadovat po prodávajícím slevu z kupní ceny.

Vzhledem k tomu, že přetočení tachometru při prodeji ojetého automobilu lze kvalifikovat jako trestný čin podvodu nebo poškozování spotřebitele, lze se obrátit také na Státní zastupitelství nebo Policii ČR a podat trestní oznámení. Lukáš Zelený nabízí i další právní pomoc: "Pro ty, kteří si s právním postupem nevědí rady, připravil časopis dTest vzorové dopisy "Odstoupení od kupní smlouvy pro přetočený tachometr" a "Trestní oznámení na prodávajícího auta s přetočeným tachometrem", které jsou zdarma ke stažení na www.dtest.cz/tachometr. S dotazy ohledně podobných obchodních praktik se lze rovněž obrátit na poradenskou linku na telefonním čísle 299 149 009."

Poradenská linka časopisu dTest -- 299 149 009 -- je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin ! a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časo! pisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od svého spuštění v roce 2010 této možnosti využily již tisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, založeno v roce 1992, je vydavatelem časopisu dTest. Na jeho stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů výrobků, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o právech, které chrání spotřebitele a posilují jejich postavení vůči prodávajícím a další rady Sdružení je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…