SPELOS: Černé herny rostou jako houby po dešti. Stát i obce zapláčou nad výdělkem

04.08.2012 9:12

Na několika místech České republiky se začínají objevovat nelegální provozovatelé hazardu. Na „černé“ herny mohou lidé narazit především ve větších městech – například v Praze, Brně či Ostravě.

SPELOS: Černé herny rostou jako houby po dešti. Stát i obce zapláčou nad výdělkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

„Plně se potvrzuje to, co opakujeme už několik měsíců pořád dokola. Místy až nesmyslný tlak proti legálním podnikatelům, ochotným respektovat pravidla a platit daně, povede k jejich likvidaci a nástupu černých heren. Hrát se bude dál, jen peníze, které šly do veřejných rozpočtů, shrábnou podvodníci,“ říká výkonný ředitel největšího profesního sdružení herního průmyslu SPELOS Petr Vrzáň.

Poslední případ, který zachytila ve zpravodajství televize Nova je toho jasným příkladem. V ostravském centrálním obvodu, kde platí absolutní zákaz provozu veškerých výherních přístrojů, se velmi rychle objevily takzvané internetové kiosky. Zařízení na první pohled nerozeznatelné od běžných automatů či videoloterních terminálů nabízí „pouze“ připojení k internetu. Ve skutečnosti jde o přístup na web s výběrem několika her a výsledkem je velmi jednoduché obcházení zákona.

„Nejde navíc o žádnou podomácku slepenou bednu. Ty přístroje mají evidentně citlivé dotykové displeje, akceptor bankovek, obsluha je ovládá přes čipovou kartu a nad tím září nápis internet. Tady někdo zatraceně dobře ví, co dělá a stát nebude zdaleka v tak snadné pozici při trestání podvodníků, jak se snaží tvářit lidé z ministerstva financí,“ pokračuje Petr Vrzáň. Právě sdružení SPELOS v minulých dnech upozornilo dozorující orgány na černou hernu, tentokrát v Brně. V tomto případě byly přístroje označeny dokonce jako nevýherní. Výměna peněz probíhá striktně mezi zákazníkem a personálem. Ministerstvo financí věc prošetřilo bez výsledku.

„Zákon říká, že musíte prokázat moment výhry, aby se přístroj dal považovat za výherní, a pak může skutečně stát konat. Situace, kdy se státnímu dozoru na místě podaří prokázat zmíněný moment výhry, je však v praxi pouhá utopie,“ říká Petr Vrzáň. 

Sdružení SPELOS proto znovu vyzývá odpovědné lidi ve státní i komunální sféře ke skutečně otevřené diskusi s legálními provozovateli herního průmyslu o nastavení jasných a férových podmínek pro tento segment podnikání. Zástupci sdružení už v tuto chvíli sbírají poznatky z několika dalších nelegálních provozoven v rámci celé České republiky a zachytili informace o velmi dobře organizované síti černých heren na území hlavního města Prahy.

„Pokud se tady bude naslouchat nejrůznějším Hollanům - rádobybojovníkům s hazardem, kteří však bojují hlavně za své vlastní zájmy v této oblasti, tak to vezme rychlý konec. My, co chceme pravidla a platíme daně, budeme vytlačeni z trhu ruku v ruce s nástupem ilegálů a jediné čeho docílí stát je, že přijde ročně o deset miliard“ uzavírá Petr Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…