DPP se dohodl se Škodou Transportation na rozložení dodávek tramvají 15T ForCity

29.08.2012 10:57

Dopravnímu podniku hlavního města Prahy se podařilo zajistit novou dohodu se Škodou Transportation.

DPP se dohodl se Škodou Transportation na rozložení dodávek tramvají 15T ForCity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Ta spočívá například v rozložení dodávek moderních nízkopodlažních tramvají ForCity na delší časové období. DPP tak vynaloží na nákup nových tramvají ForCity v roce 2012 asi o 1,2 miliardy korun méně. Škoda Transportation i pražský dopravce vnímají vzájemnou dohodu jako posílení partnerských vztahů.

„Jsem rád, že se na poslední chvíli podařilo zachránit dohodu se Škodou Transportation“, uvedl Josef Nosek náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Nová dohoda se Škodou Transportation spočívá v optimalizaci dodávek moderních nízkopodlažních tramvají ForCity. Z původních osmadvaceti souprav dostane Dopravní podnik do konce roku 2012 pouze jedenáct tříčlánkových vozidel ForCity. Celkem jich tak bude mít na konci roku jednašedesát. Dodávka zbylých sedmnácti tramvají 15T bude přesunuta na rok 2018.

Pražský dopravní podnik je pro plzeňského výrobce kolejových vozidel jedním z nejvýznamnějších zákazníků a Škoda Transportation se tak snažila svému partnerovi vyjít maximálně vstříc. „Samozřejmě nás zajímá, co si zákazník přeje, jaké jsou jeho problémy, a pomáháme mu s řešením, i když to na naší straně přináší nemalé organizační a finanční těžkosti. V oblasti dodávek tramvají pro Prahu se nejedná o běžný obchodní vztah, ale vztah partnerský, na jehož konci musí Pražanům sloužit stoprocentně vyladěné stroje ze Škodovky,“ uvedl generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Dalším významným bodem v dohodě mezi oběma společnostmi je prodloužení záruky na části tramvají ForCity o 12 měsíců. Tato klauzule se vztahuje na dodávku všech vozů 15T od začátku kontraktu v lednu 2011 do konce roku 2012. Celkem se to bude týkat jednašedesáti vozidel ForCity. Nově tak bude mít každá z těchto tramvají záruční dobu 43 měsíců, což by mělo Dopravnímu podniku přinést finanční úsporu mezi deseti a patnácti miliony korun.

„Obě společnosti dále pokračují v intenzivních jednáních, aby celý kontrakt dospěl do úspěšného konce. Děkuji celému týmu lidí, kteří se podíleli na těchto úpravách smluvního vztahu mezi DPP a ŠT,“uvedla Magdalena Češková, pověřená generální ředitelka Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Plně nízkopodlažní tramvaje 15T ForCity v průběhu příštích šesti let výrazně zkvalitní pražskou hromadnou dopravu. Nejenže jsou daleko tišší, než starší modely, ale zároveň nabízejí díky prostornému interiéru mnohem větší komfort pro cestující. Tramvaj ForCity pražskému Dopravnímu podniku navíc snižuje náklady na provoz i díky rekuperaci energie. To znamená, že vrací část elektřiny do sítě. Tímto způsobem ušetří až třetinu nákladů na energii. Škoda Transportation zatím dodala do Prahy 56 moderních tříčlánkových tramvají 15T ForCity z plánovaných 250.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …