Český rozhlas chystá již 69. podporované odběry krve

11.09.2012 12:21

Ve středu 12. září se uskuteční další ze série podporovaných odběrů krve v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem.

Český rozhlas chystá již 69. podporované odběry krve
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Akce se zúčastní transfuzní oddělení pražských nemocnic, regiony se pak zapojí ve spolupráci se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň a Sever. Český rozhlas Ostrava se připojí o týden později, ve dnech 18. a 19. září.

Darovat krev mohou lidé v Praze mimo transfuzních oddělení také přímo v budově rozhlasu ve Vinohradské 12. Tuto část odběrů zajišťuje Ústřední vojenská nemocnice z pražských Střešovic. Vítáni jsou prvodárci, ale i pravidelní dárci této transfuzní stanice.

„Odběry krve se k nám do budovy vrací dvakrát v roce. Chceme dárcům nabídnout možnost nahlédnout do prostředí rozhlasového zákulisí, ale také vyjít vstříc vlastním zaměstnancům,“ vysvětluje Jakub Čížek, ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů Českého rozhlasu. 

Český rozhlas Sever pořádá odběry společně s výjezdním týmem transfuzního oddělení Masarykovy nemocnice ve spolupráci s Městskou nemocnicí v Litoměřicích a Oblastním spolkem Českého červeného kříže. Mimořádný termín bude pro místní pravidelné dárce i prvodárce připraven v budově staré interny v Litoměřicích.   

Ostatní stanice Českého rozhlasu zvou dárce k odběrům do spolupracujících transfuzních stanic nebo oddělení krajských nemocnic.

Český rozhlas si neklade za cíl přivést co největší počet dárců v jeden den. Snaží se maximálně spolupracovat se zdravotnickými zařízeními a vycházet vstříc jejich potřebám. Smysl projektu je zejména v šíření osvěty, zprostředkování informací a bourání mýtů a obav z vlastních odběrů. Patrony projektu jsou známí sportovci, členové Centra sportu Ministerstva vnitra v čele s Martinou Sáblíkovou.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. V České republice darují krev 3 lidé ze sta. Přitom každý člověk v průměru za svůj život potřebuje 4krát krevní transfuzi a 12krát preparát vyrobený z krve. Více informací naleznete na darujkrev.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…