Český rozhlas Jazz vyhodnotil jazzová alba roku, boduje projekt Gilgul

30.03.2024 11:27 | Tisková zpráva

V Česku vyšlo loni celkem 45 jazzových desek. Český rozhlas Jazz již tradičně pořádal anketu a vítězem se stalo trio Dorůžka/Fischmann/Novák s albem Gilgul. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá stanice jedenáctým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

Český rozhlas Jazz vyhodnotil jazzová alba roku, boduje projekt Gilgul
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český jazz je ve výborné kondici, ale měl by být víc vidět a zasloužil by si větší podporu,“ míní Petr Vidomus, dramaturg pořadatelské stanice ČRo Jazz. „Rok 2023 byl pro tuzemský jazz rokem velmi silných alb. Nabízí se i úvaha o jisté generační obměně: velkou část nahrávek vydali zástupci mladší a střední generace,“ dodává.

Panel sedmi hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2023 označil unikátní album Gilgul tria David Dorůžka / Robert Fischmann / Martin Novák. „Myšlenka propojení jazzu s židovskými hudebními tradicemi není nová. Je však strhující, s jakou samozřejmostí se to podařilo tomuto triu. Není divu, že zaujalo i v zahraničních žebříčcích,“ říká dramaturg ČRo Jazz. Album obsahuje ponejvíce autorské skladby flétnisty Roberta Fischmanna v neobvyklé instrumentaci flétna, kytara, bicí.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41572 lidí

Na druhém místě ankety se umístilo album Emotions trumpetistky Štepánky Balcarové, hudebně zpracovávající nejrůznější lidské emoce. Posledním oceněným titulem je nahrávka Alchemy elektronického tria Tomáše Sýkory s producentem a experimentátorem Aid Kidem.

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi.

Podle Vidomuse nelze najít v české jazzové produkci uplynulého roku nějakou dominantní tendenci. „Snad jenom jakousi všežravost, žánrový rozptyl a rozvolnění hranic toho, čemu jsme si navykli říkat jazz. Jestliže ještě před pár lety se u nás dalo mluvit o hájemství straight-ahead jazzu, dnes jde jen o jednu z mnoha odnoží české scény. Projekty elektronické, swingové či volně-improvizační se vzájemně doplňují, než aby si protiřečily,“ vysvětluje Vidomus.

Klip vítězného alba je k zhlédnutí ZDE.

Třiadvacetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových akcích, posluchači si jej mohou prolistovat ZDE. Náhled si je také možné stáhnout v PDF ZDE.

O tištěné vydání zdarma si mohou zájemci napsat na e-mail: jazz@rozhlas.cz.

Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2023:

  1.  David Dorůžka / Robert Fischmann / Martin Novák – Gilgul (Animal Music) 
  2. Štěpánka Balcarová – Emotions (Animal Music) 
  3. Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid – Alchemy (Animal Music)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…