ČEZ: Plzeňští energetici si v rámci Dne bez aut vyzkoušeli elektrovozidla

22.09.2012 20:05

Tento týden byl vyhlášen Evropským týdnem mobility. Ten si klade za cíl upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou, ale zároveň se snaží lidem nabídnout možnosti a výhody alternativních druhů dopravy. Ve čtvrtek 20. září probíhal v Plzni Den bez aut a Skupina ČEZ pro své plzeňské zaměstnance připravila předváděcí akci, při které si mohli vyzkoušet jízdu s elektromobilem, elektroskútry a elektrokoly.

ČEZ: Plzeňští energetici si v rámci Dne bez aut vyzkoušeli elektrovozidla
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Celkem si je vyzkoušelo 120 zaměstnanců. Většina z nich si otestovala všechna tři vozidla, i když původně přicházeli se záměrem svézt se jen na některém z nich. Zástupci firmy AKUMOTO, která na akci zapůjčila kola a skútry, zájemcům navíc podávali i technické a praktické informace.

A jaké byly pocity z elektrojízdy? „Je to auto pro ženskou. Tiché, svižné, s automatickým řazením... Úplně se v něm vidím, jen musím počkat, až se jeho pořizovací cena sníží. Každopádně ho zařazuji na seznam svých budoucích přání," prozradila s nadšením a úsměvem po jízdě v elektromobilu Monika Štefanová z ČEZ Zákaznické služby.   

Jan Kubát z plzeňského call centra se také svezl v elektromobilu, aby porovnal jízdu s elektroskútrem, kterého má již doma: „Hrozně si to užívám. Jezdím s ním do práce i na výlety. Dobíjím ho doma a cena za spotřebu elektřiny nám za měsíc stoupla o sto korun. Náklady jsou sedm korun na sto kilometrů," uvedl.

Velký zájem byl o elektrokolo, které by si rády pořídily zejména ženy nebo by je děti koupily pro své rodiče k usnadnění jízdy zejména v kopcovitých terénech.

V areálu Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici jsou pro zaměstnance jezdící do práce na kolech k dispozici jak stojany (ty jsou i pro zákazníky před zákaznickým centrem), tak i uzamykatelná úschovna kol pro zhruba 30 kol. Denně je využívá zhruba 50 cyklistů.

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svou strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilních dopravních prostředků a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

V současnosti má ČEZ v provozu 21 dobíjecích stanic. Většina z nich se nachází v Praze, elektromobilisté mohou dobíjet svá vozidla také v Ostravě, Plzni a Trutnově. Ve druhém pololetí 2012 otevře ČEZ dobíjecí stanice také ve Vrchlabí, Hradci Králové nebo Mladé Boleslavi.

Společnost ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita v roce 2010. Jeho cílem je mimo jiné dostat do ulic na desítky elektromobilů a otestovat je v silničním provozu.

Do projektu se zapojují také města a obce. Jejich účast v projektu Elektomobility přispívá k rozšiřování sítě dobíjecích stanic a vychází z jejich zájmu podporovat bezemisní dopravu ve městech a obcích. Zlepšení životního prostředí a kvalita života je součástí politiky mnoha velkých regionů a měst. Více informací naleznete na www.elektromobilita.cz

Michaela Jirovcová, mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…