VZP učila děti poskytovat první pomoc

25.09.2012 9:25

Díky projektu První pomoc dětem se v průběhu léta téměř 5 000 dětí naučilo základní pravidla poskytování první pomoci. Program desítek dětských táborů po celé republice byl doplněn o besedy s odborníkem, který děti seznamoval s poskytováním první pomoci při zlomeninách, popáleninách, krvácení a řadě dalších úrazů a zdravotních problémů, se kterými se mohou setkat.

VZP učila děti poskytovat první pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Projekt se realizuje za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny a přibližuje dětem základní pravidla poskytování první pomoci. Jeho nedílnou součástí je výuková sada, která má vysvětlování pravidel první pomoci co nejvíce zjednodušit. Sada je určena pro organizátory dětských táborů, škol v přírodě, případně dalších akcí pro děti. Sada obsahuje zdravotnický materiál potřebný k poskytování první pomoci u nejčastějších druhů úrazů. Obsahuje také výukovou brožuru se základními pravidly, jak se při úrazech zachovat, jak přivolat pomoc nebo co je dobré mít v lékárničce vždy u sebe.

„Výuková sada dětem poskytuje základní přehled o nejčastějších typech úrazů a o dalších akutních zdravotních potížích, se kterými se v životě mohou setkat,“ vysvětluje Kateřina Pulkrábková z oddělení externí komunikace VZP. „Dozvědí se, jaké jsou příznaky jednotlivých těžkostí. Zjistí, kdy je vhodné zavolat záchrannou službu a kdy dokážou poskytnout pomoc samy. Naučí se, jak s dispečerem komunikovat, a co dělat ještě před příjezdem sanitky,“ dodává Pulkrábková.

Obsah výukové sady vychází z autolékárničky, její součástí je ale také soubor pracovních listů s vysvětlením základních úkonů při poskytování první pomoci. Protože všechny činnosti je potřeba dětem ukázat a umožnit jim vyzkoušet si je na vlastní kůži, byly součástí projektu také informační besedy, které byly zařazeny do programu desítek dětských táborů po celé republice.

Informace o projektu najdete na našich webových stránkách v rubrice Prevence úrazů dětí nebo na www.prvnipomocdetem.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…