SPELOS žádá jasná a transparentní pravidla pro herní průmysl

26.10.2012 14:34

„Na špatný loterní zákon doplácejí všichni. Podnikatelé, městské části, sportovci i charita. Voláme proto po odborné diskusi nad regulací tohoto podnikatelského odvětví a férovém přerozdělování daní z loterního průmyslu,“ píše se mimo jiné v nejnovějším prohlášení největšího sdružení provozovatelů videoloterních terminálů SPELOS.

SPELOS žádá jasná a transparentní pravidla pro herní průmysl
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Pražské městské části si otevřeně stěžují na přerozdělování peněz Magistrátem, který je podle nového loterního zákona příjemcem části daní z herního průmyslu. Na likvidační dopady nových pravidel upozorňují i sportovci a neziskové organizace po celé republice.

„Říkali jsme dopředu, že zákon protlačený ministrem Kalouskem je špatný a podstatná část peněz zmizí v bezedném státním rozpočtu státu či rozpočtech velkých měst. Například Magistrát hl. m. Prahy si z celkových 454 mil. Kč ponechal 271 mil. Kč! Pouhých 183 mil. Kč zaslal městským částem. Samozřejmě, že na to doplatí sport, neziskovky, městské části, ale i místní podnikatelé, kteří jsou na příjmech z tohoto odvětví přímo či částečně závislí,“ připomíná ředitel SPELOS Petr Vrzáň.

Základní problém současné praxe je v tom, že peníze z herního průmyslu nedostávají přirození adresáti - tedy městské části, které na svém území herní průmysl regulují, ale ani sportovní kluby a charitativní projekty, jež jsou historicky na těchto penězích závislí, ale Magistrát. „Neustále slyšíme výkřiky jedinců, kteří volají po zákazu takzvaného hazardu, politici se tímto způsobem dostávají lacino do médií. Nikdo ale nechce slyšet druhou stranu mince. Zaprvé, že loterní zákon přihrává peníze z herního průmyslu do státní kasy, kde už evidentně nikomu nevadí, a za druhé, že tyto peníze budou někde konkrétně a nenahraditelně chybět,“ upozorňuje Petr Vrzáň.

SPELOS, který vede dialog provozovatelů herního průmyslu se zástupci samospráv, proto stojí na straně starostů městských částí v Praze, usilujících o spravedlivé přerozdělení prostředků loterní daně a vyzývá Magistrát hl. m. Prahy k revokaci příslušného usnesení. Magistrát totiž nerespektuje vůli zákonodárce, který v důvodové zprávě k novému zákonu jednoznačně říká, kam mají odvody směřovat. „Nejsme soupeři ani nepřátelé. Občas mám dokonce pocit, že jsme jediní, kteří si přejí mít jasná a transparentní pravidla. Představa, že zakážeme lidem hrát je absurdní. Pojďme společně, a bez vedlejších úmyslů, stanovit jasná pravidla fungování herního průmyslu. Férové přerozdělování peněz k tomu jednoznačně patří,“ uzavírá Petr Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…