Cena Siemens: uzávěrka vědeckých a studentských přihlášek je 5. listopadu

31.10.2012 9:21

Už je pár dní lze podat přihlášku do patnáctého ročníku soutěže Cena Siemens o nejlepší diplomové a doktorské práce studentů ekonomických a technických škol a vedle ocenění získat i jednu z finančních prémií v celkové výši jednoho milionu Kč.

Cena Siemens: uzávěrka vědeckých a studentských přihlášek je 5. listopadu
Foto: red
Popisek: Siemens

Letos poprvé budou vedle studentů oceněni také jejich pedagogové a ve zcela nových kategoriích budou se svými pracemi soutěžit i mladí vědečtí pracovníci do 40 let věku. Tradiční soutěž talentovaných technických mozků se koná ve spolupráci s předními českými univerzitami a Akademií věd ČR pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy a ministra průmyslu a obchodu. Podmínky soutěže jsou k dispozici na internetových stránkách www.siemens.cz .

Nejen studenti, ale i pedagogové a vědečtí pracovníci technických a přírodovědných vysokých škol a pracovišť Akademie věd ČR – ti všichni se mohou přihlásit do letošního, již patnáctého, ročníku soutěže Cena Siemens na podporu technických oborů. V letošním roce došlo k jejímu rozšíření o nové kategorie otevírající příležitost k ocenění výsledků práce mladých vědeckých pracovníků s nejlepšími výsledky v oblasti základního výzkumu a v oblasti inovací.

V případě vítězných diplomových a dizertačních prací bude nově oceněn nejen student, ale také vedoucí pedagog. Současně bude také oceněn nejlepší pedagog za přínos oboru, výchovu mladé generace či nové učební metody.

„Vítězné práce jsou tradičně na velmi dobré úrovni a často jsou součástí širší badatelské činnosti. Oceněním pedagogů, kteří vítězné studenty při zpracování prací vedli, chceme přispět ke zvýšení prestiže učitelského povolání a poukázat na mnohdy velmi dobrou pedagogickou spolupráci mezi univerzitami a Akademií věd ČR,“ komentuje zavedení nových kategorií Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice, a dodává:

„Konkurenceschopnost České republiky je zásadním způsobem závislá na kvalitním základním výzkumu a inovacích. Jedno bez druhého nemůže dlouhodobě existovat – vždyť základní výzkum je konverze peněz do poznání, inovace jsou pak konverzí poznání do peněz. Proto chceme svou podporou přispět také ke zviditelnění mladých vědců, kteří v těchto dvou oblastech dosáhli mimořádných výsledků.“

V letošním roce bude Cena Siemens udělena v následujících kategoriích:

- Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu – garantem je předseda AV ČR
- Nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace – garantem je rektor ČVUT
- Nejlepší pedagogický pracovník – garantem je předseda České konference rektorů
- Nejlepší diplomová nebo doktorská práce – garantem je CEO Siemens ČR
- Nejlepší diplomová nebo doktorská práce vzniklá ve spolupráci se Siemens – garantem je CEO Siemens ČR

Podmínky a přihlášky jsou k dispozici na adrese www.siemens.cz/cenasiemens , uzávěrka soutěže je 5. listopadu 2012. Vítězné práce vyberou jednotlivé poroty složené z prorektorů pro vědu a výzkum českých technických univerzit, zástupců Akademie věd ČR, České konference rektorů a společnosti Siemens.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 3. prosince tohoto roku v pražské Betlémské kapli. Záštitu nad celou soutěží převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pan Petr Fiala, a také ministr průmyslu a obchodu, pan Martin Kuba.

V dosavadních čtrnácti ročnících byly ceny s plaketou vynálezce Wernera von Siemens uděleny 183 studentům. Ve formě stipendií a finančních odměn Siemens podpořil mladé talenty celkovou částkou dosahující téměř pět milionů korun.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 121 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří více než 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2010/2011 (říjen-září) obrat 32 miliard Kč.  S objemem exportu, který dosáhl 19,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je  přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 40 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2010/2011 dosáhl Siemens obratu 73,5 miliard EUR s čistým ziskem 7 miliard EUR a zaměstnával zhruba 360 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz a http://www.siemens.com .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…