V areálu Třineckých železáren najdete i osm druhů vodních ptáků

25.01.2013 16:21

Areál Třineckých železáren je dlouhá léta domovem nejen hutní výroby, ale také řady živočišných druhů. Jak prokázalo letošní lednové sčítání vodních ptáků, v areálu se vyskytuje například více než 150 kusů vodního ptactva osmi různých živočišných druhů. Tento výsledek jen potvrzuje trvale se zlepšující stav životního prostředí v okolí třinecké hutě, což je jedním z prvořadých cílů akciové společnosti.

V areálu Třineckých železáren najdete i osm druhů vodních ptáků
Foto: red
Popisek: Třinecké železárny

Výskyt vodního ptactva zmapovali v uplynulých dnech zástupci Slezské ornitologické společnosti a mysliveckého sdružení v doprovodu vodohospodáře Třineckých železáren, a to v rámci každoroční mezinárodní akce sčítání vodních ptáků.

„V sedmikilometrovém úseku řeky Olše protékající areálem Třineckých železáren bylo letos napočítáno 118 jedinců kachny divoké, 14 jedinců kormorána velkého, 14 jedinců morčáka velkého, a 10 jedinců volavky popelavé. Z dalších druhů vodních ptáků se zde ještě vyskytuje racek bouřní, racek chechtavý, skorec vodní a potápka malá,“ uvádí Ing. Radim Klimša, vodohospodář Třineckých železáren s tím, že z pohledu ornitologů je příznivou zprávou za poslední roky již stabilní výskyt morčáka velkého, jehož nejvýznamnější hnízdiště v celé České republice jsou právě na řece Olši a Odře.

„Výsledky sčítání opět potvrdily, že řeka Olše v areálu naší společnosti je významným zimovištěm vodních ptáků, což jen dokládá neustále se zlepšující stav životního prostředí v okolí hutě,“ dodává Klimša.

Akce sčítání vodního ptactva je součástí mezinárodního sčítání vodních ptáků, které je koordinováno celosvětovou organizací Wetlands International se sídlem v Nizozemí a které probíhá již od roku 1967. V současné době je mezinárodní sčítání vodních ptáků organizováno ve více než 100 státech 5 kontinentů. Cílem těchto aktivit je monitoring početnosti vodních ptáků a jejich změn. Získané údaje jsou využity pro odhad velikosti populací, identifikaci druhů a populací s výraznými změnami početnosti, k vytipování mezinárodně významných lokalit vodního ptactva a k zlepšení jejich ochrany.

Sčítání probíhá na tekoucích i stojatých vodách, včetně průmyslových nádrží. V České republice, stejně jako v ostatních evropských státech, probíhá toto sčítání v polovině ledna a to již na více než 600 lokalitách. V této době se vodní ptáci shlukují ve velkých počtech s minimálními přelety, lze je tedy sčítat s větší přesností než například v době hnízdění.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí Třineckých železáren

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …