VZP: Pacienti využívající stomické pomůcky se nemusí obávat vysokých doplatků

31.01.2013 9:54

Všeobecná zdravotní pojišťovna by ráda ujistila všechny své klienty, kteří využívají stomické pomůcky, že informace z posledních dní o tom, že VZP tyto pomůcky nehradí, se nezakládají na pravdě.

VZP: Pacienti využívající stomické pomůcky se nemusí obávat vysokých doplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V každé z 57 kategorií stomických pomůcek je jich vždy několik plně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Stomické pomůcky předepisuje pacientovi smluvní lékař pojišťovny odbornosti urologie a nefrologie, všeobecné praktické lékařství, vnitřní lékařství, onkologie a hematologie nebo chirurgie. Všeobecná zdravotní pojišťovna tato zdravotnická zařízení monitoruje a bohužel zaznamenává případy, kdy u mnohých z nich dochází k  předepisování pouze těch nejdražších stomických pomůcek od jednoho či dvou konkrétních výrobců. Často jsou zároveň ve vyšší cenové hladině, než je obvyklé v ostatních zemích EU. Pacienti tak jsou nuceni k vysokým doplatkům, přestože mají možnost využít celou řadu kvalitních výrobků s plnou úhradou od pojišťovny.

VZP chce vycházet svým klientům maximálně vstříc. Nabízí proto v sortimentu stomických výrobků nejen produkty plně hrazené často od dvou i více výrobců, ale i nadstandardní produkty s úhradou 90 % a více, což představuje pro pacienta maximální doplatek v řádu jednotek korun až maximálně desetikorun. Navíc aktuální vývoj v této oblasti přináší další snižování cen výrobci stomických pomůcek a lze předpokládat, že i výběr plně či z velké části hrazených produktů bude postupně v nabídce přibývat.

Kompletní seznam úhrad stomických pomůcek je k dispozici na našich webových stránkách, přičemž zeleně je označeno zboží, které je plně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění, a žlutě zboží s úhradou devadesát a více procent.

V případě, že by na trhu došlo k jakémukoli výpadku v oblasti plně hrazených stomických pomůcek, je Všeobecná zdravotní pojišťovna samozřejmě připravena jednat se všemi zainteresovanými stranami na řešení problému ve prospěch pacienta.

Mgr. Jiří Rod
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…