Český rozhlas: Soutěž Concertino Praga zná své vítěze

15.02.2013 17:32

Celkem 50 snímků z 15 zemí světa vyslechla o tomto víkendu (9. – 10. 2. 2013) mezinárodní porota soutěže Concertino Praga. Porota v čele s jejím předsedou houslistou Leošem Čepickým vybrala absolutního vítěze letošního ročníku. Stal se jím ruský klavírista Victor Maslov, student Institutu Gněsiných v Moskvě.

Český rozhlas: Soutěž Concertino Praga zná své vítěze
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Mezi členy poroty byla také další jména světového významu z oblasti hudby: japonská houslistka Ryoko Yano, cellista Wolfgang E. Schmidt z Německa, kytarista Josef Zsapka ze Slovenska, klavírista Igor Ardašev z České republiky a za Evropskou vysílací unii EBU Maria Kopana (Řecko) a Otto Lamadé (Německo).

Nositelé cen všech soutěžních kategorií se poprvé veřejně představí na koncertu Laureátů Concertino Praga v pražském Rudolfinu dne 16. 6. 2013, po kterém následuje série koncertů v rámci Jihočeského festivalu:17. 6. pondělí - koncert Český Krumlov

18. 6. úterý  - koncert Bechyně
19. 6. středa - koncert Třeboň
20. 6. čtvrtek - koncert České Budějovice
21. 6. pátek  - koncert Jindřichův Hradec

Českou republiku reprezentovali v mezinárodní soutěži kytaristka Barbora Kubíková, violoncellista Vilém Vlček, klavírista Matyáš Novák, kteří obsadili v národním kole této soutěže ve svých kategoriích první místo. Porota národního kola, složená z Mgr. Gabriely Demeterové, MgA. Miloslava Klause, MgA. Milana Langera, MgA. Tomáše Jamníka a Vlastimila Kobrleho (předseda poroty) se také rozhodla, že Českou republiku budou v mezinárodní soutěži Concertino Praga 2013 reprezentovat i kytaristka Hedvika Švendová a houslista Josef Vlček za housle.

V soutěži zaznělo celkem 50 soutěžních snímků, z toho 24 v kole národním a 26 v kole mezinárodním.

Výsledkové listiny národního i mezinárodního kola nejdete v příloze této tiskové zprávy.

Co je Concertino Praga:

Mezinárodní rozhlasová soutěž mladých hudebníků Concertino Praga, kterou již od roku 1966 organizuje Český rozhlas, je určena začínajícím mladým interpretům do 18 let. V tříletém cyklu je střídavě vypisována v oborech housle, klavír, violoncello a kytara, dále pro dechové nástroje flétnu, hoboj, klarinet, fagot a trubku, či v oboru komorní hra v obsazení duo až kvinteto. Časově jí předchází Národní rozhlasová soutěž Concertino Praga, ve které pětičlenná porota vybírá nejlepší kandidáty, kteří do mezinárodního klání postoupí a Českou republiku zde reprezentují.

Podrobnosti o soutěži Concertino Praga najdete na www.rozhlas.cz/concertino.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…