CzechMed: Slavíme 15. narozeniny!

18.03.2013 16:22

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, slaví letos 15. výročí od svého založení. Jak se české zdravotnictví za tu dobu změnilo? Jaké významné události jej ovlivnily? Jak hodnotí CzechMed současnou situaci českého zdravotnictví z pohledu průmyslu zdravotnických prostředků?

CzechMed: Slavíme 15. narozeniny!
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

V červenci roku 1997 se rázem škrtem pera z českého zdravotnictví a rostoucího trhu stal trh „zralý”. Došlo ke změně úhradového systému nemocnic z výkonového na systém globálních rozpočtů. Ze dne na den se především nemocnice musely začít chovat jinak. V tomto přelomovém období se sešlo několik generálních ředitelů z průmyslu zdravotnických prostředků a technologií. Domluvili se, že standardní součástí standardního trhu je i zájmové sdružení dodavatelů zdravotnických prostředků a myšlenka založit CzechMed byla na světě.

Pokud se ohlídneme za uplynulými 15 lety českého zdravotnictví, musíme zmínit ještě dvě podstatné události, které jej formovaly. Nesmíme opomenout, ani ne tak událost jako období, kdy se česká ekonomika těšila růstu, který jí mohla většina zemí Evropské Unie závidět, kolem 6 procent ročně. Třetím, opět spíše obdobím než událostí, je doba od finanční a později hospodářské krize, tj. od roku 2009. Ekonomika prakticky neroste a růst zdrojů do zdravotnictví je téměř neznatelný.  Od těchto ukazatelů se odvíjí objem poskytované péče a z toho až sekundárně spotřeba – mimo jiné – zdravotnických prostředků.

Co dosud českému zdravotnictví chybí? Když se má zařadit zdravotnický prostředek – určený k použití v nemocnici - do úhrady z veřejného zdravotního pojištění, tak zcela absentuje provázanost, jakou roli a úhradu má tento prostředek ve vztahu ke skutečnému financování nemocnic – tedy DRG a sazebníku výkonů. CzechMed usiluje o vybudování srozumitelných a transparentních pravidel v této oblasti.  „Legislativnímu procesu jako takovému nelze moc vytknout. Jsou to spíše ta volná místa mezi řádky, která umožňují jistá – nazvěme to „cvičení“, která by vás při běžném pohledu nenapadla. Tvorba legislativy je popsána dobře, jen ta praxe někdy pokulhává a způsobuje značný chaos,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Zveme Vás na výroční konferenci CzechMed, která se uskuteční dne 22. 3. 2013 v budově Národní technické knihovny (Technická 6, Praha 6) od 10 do 14 hodin. Konference se věnuje aktuálním otázkám českého zdravotnictví, v tomto roce zejména pak připravovaným legislativním změnám jak v oblasti regulativy tak úhrad zdravotnických prostředků. Co očekávat od zákona o zdravotnických prostředcích, který nově vstoupí v platnost. Jaké úhradové mechanismy fungují v zahraničí, kde můžeme hledat inspiraci. Nezapomeneme ani stručné ohlédnutí za 15 letou historií asociace CzechMed. Příspěvky přednesou Leoš Heger (Ministerstvo zdravotnictví ČR), Miroslav Palát (CzechMed), Petr Nosek a Karolína Peštová (Ministerstvo zdravotnictví ČR), Filip Vrubel (SUKL), Petr Honěk (VZP) a Lubomír Páleník (Hartmann-Rico). Pohled ze zahraničí přednese Mattias Kyhlstedt (Synergus). Jste srdečně zváni!

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…