Patria Kobylí: Poptávka po sudovém vínu vzrostla o 32 procent

12.04.2013 8:09

Lidé dávají přednost ceně před kvalitou

Patria Kobylí: Poptávka po sudovém vínu vzrostla o 32 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Poptávka po sudových vínech stoupla v prvním kvartálu letošního roku o 32 % oproti stejnému období v roce 2012. Vyplývá to z aktuálních statistik vinařské společnosti Patria Kobylí. Tento vzrůstající trend je patrný zejména v případě gastronomických zákazníků. Podle odborníků je uvedený fakt důkazem, že lidé dávají v současnosti přednost nižší ceně vína na úkor jeho kvality.

Nárůst prodeje sudových vín vinařství Patria Kobylí v 1. čtvrtletí roku 2013 byl oproti 1. čtvrtletí loňského roku bezmála třetinový. Nejvyšší poptávka pak byla podle statistik zaznamenána v lednu, a to zejména ze strany restauračních zařízení a vinoték. Podle vinařů tak gastronomičtí zákazníci reagují na tendenci lidí šetřit finance. V důsledku toho volí variantu nákupu levnějšího sudového vína, přestože zde hrozí riziko jeho úmyslného znehodnocování a klamání spotřebitele.

„Aktuální trend šetření při výběru vína je patrný. Restaurace, vinotéky i firemní zákazníci dávají v poslední době přednost nákupu levného nepřívlastkového sudového vína namísto tradičního lahvového. Často si však neuvědomují, že sudové víno může být výrazně méně kvalitní. Navíc v jeho případě hrozí riziko znehodnocení, úmyslného ředění a jiného poškozování ze strany nepoctivého distributora nebo prodejce," upozornil Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které získalo v rámci prestižní březnové soutěže Salon vín ČR 2013 celkem 6 významných ocenění. „Potom může samozřejmě zákazníkům hrozit nejen újma finanční, ale i zdravotní. U zapečetěných vinných lahví však toto nebezpečí nehrozí," doplnil Lanžhotský s tím, že se tendence upřednostňovat cenu nad kvalitou mění v závislosti na ekonomické situaci spotřebitelů.

 

O společnosti PATRIA Kobylí

Společnost PATRIA Kobylí je největším pěstitelem a zpracovatelem vinné révy v obci Kobylí, která se nachází ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Společnost ročně zpracovává 1 700 tun hroznů a hospodaří na ploše 152 hektarů registrovaných vinic. Ze zpracovaných hroznů se vyrábí jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína. Vybrané šarže těchto vín zrají ve velkých ležáckých sudech a ty nejlepší v sudech barrigue. Roční produkce 1 milion lahví vína řadí společnost PATRIA mezi významné tuzemské výrobce vína. PATRIA Kobylí klade důraz na ekologické pěstování a zpracování hroznů. Na svých vinicích uplatňuje program Integrované produkce hroznů a vína, který je zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality a zároveň je šetrný vůči životnímu prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…