Generali: Příležitost je lákadlem k podvodu

20.04.2013 9:20

V prvním čtvrtletí šetřili detektivové Generali o třetinu více pojistných podvodů než během stejného období před rokem.

Generali: Příležitost je lákadlem k podvodu
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Za první 3 měsíce letošního roku šetřili detektivové Generali o 32 % více pojistných podvodů než ve stejném období loňského roku. Zatímco počet podvodů vzrostl ze 122 na 161, jejich objem klesl z 11 na 7 milionů korun. Konečný účet prvního čtvrtletí ale není uzavřen. Řada případů je stále v šetření. Výsledky za první kvartál roku potvrzují trend z loňska. Podvody jsou častější ale v menším objemu. Obvykle k nim dochází v okamžiku vzniku reálné škody, kterou se pachatelé z různých důvodů snaží uměle navýšit pro své obohacení. Dominantní nadále zůstávají podvody v pojištění motorových vozidel. Zajímavý nárůst vykazují podvody v životním pojištění, kde se zpravidla jedná o fingované úrazy. Ze statistiky pojišťovny Generali dále vyplývá, že z regionálního pohledu je nejvyšší frekvence v Praze, středních Čechách a na severní Moravě. Dlouhodobě podvádějí nejméně Jihočeši.

Dlouhodobě je nejvyšší frekvence pojistných podvodů u pojištění motorových vozidel. Pachatelé se zpravidla snaží fingovat dopravní nehody nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla. Na jejich základě pak žádají vyšší odškodnění. Výjimkou nejsou ani časově posunuté škodní události či fiktivní krádeže vozidel.

Pojistné podvody v oblasti pojištění motorových vozidel kopírují světové trendy. Celosvětové statistiky uvádějí, že zhruba 14% všech hlášených pojistných událostí může být klasifikováno jako pojistný podvod. Údajně až 35% pojištěnců v oblasti pojištění motorových vozidel se pokusí svou pojišťovnu podvést. V západní Evropě pak patří mezi nejčastější podvody případy v pojištění odpovědnosti. Právě v tomto odvětví pojištění zaznamenávají v posledních letech detektivové Generali nejvyšší meziroční nárůst.

Z regionálního pohledu jsou nejexponovanějšími střední Čechy a Praha. Následují severní Čechy, severní a jižní Morava. Dlouhodobě podvádějí nejméně Jihočeši.

Generali Pojišťovna a.s. je součástí Generali PPF Holding B.V. (GPH), který působí ve 10 zemích střední a východní Evropy – Bulharsku, Černé Hoře, České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku a Srbsku. GPH je společný podnik Assicurazioni Generali (podíl 76 %) a PPF Group (24 %). GPH má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v České republice v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…