Správa parku prodává první nemovitosti ve výběrovém řízení

13.05.2013 9:01

Na dvě nemovitosti, které jsou pro další provoz zatěžující, vyhlásila Správa NP a CHKO Šumava výběrové řízení. Jedná se o služební rodinný dům ve Vimperku a hájenku na Nových Hutích. Další nemovitosti, o které se správa parku nemůže dále starat, budou rovněž nabídnuty ve výběrovém řízení a prodány za nejvyšší nabídnutou kupní cenu.

Správa parku prodává první nemovitosti ve výběrovém řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Správa Národního parku Šumava vyhlašuje výběrové řízení na prodej dvou nemovitostí, které vlastní, ale pro její další provoz jsou výrazně zatěžující. První budovou je služební rodinný dům ve Vimperku a druhým objektem je budova bývalé lesní správy v Nových Hutích.

„Minimální kupní cena služebního rodinného domu je 7,37 milionu korun, zájemce o nemovitost v Nových Hutích musí nabídnout nejméně 5,2 milionu korun,“ uvádí Dagmar Tomanová, referentka bytového fondu oddělení správy majetku a výroby, Správy NP a CHKO Šumava.

Správa NP a CHKO Šumava nabízí obě nemovitosti ve výběrovém řízení fyzickým a právnickým osobám. Jeho účastníkem mohou být fyzické osoby starší 18 let způsobilé k právním úkonům nebo právnické osoby.

„Účastníkem výběrového řízení je ten, kdo předloží vyhlašovateli písemnou nabídku a to za předpokladu splnění určených podmínek bez výhrad. Každý může do výběrového řízení podat pouze jednu nabídku,“ uvádí Dagmar Tomanová s tím, že zájemci o koupi se musí hlásit do 20.května.

Obě nemovitosti nabídla Správa NP a CHKO Šumava v rámci úsporných opatření ostatním organizačním složkám státu jako nepotřebný majetek. Společně s nimi dalších 18 nemovitostí. Jsou mezi nimi rodinné domy, sklady, hájovny či ubytovny. Tyto nemovitosti „prošly“ kolečkem nabídky státním institucím jako první a nebyl o ně zájem. Proto je správa parku podle zákona nabízí k prodeji. Správa parku tyto nemovitosti prodá za nejvyšší cenu, kterou zájemce vysoutěží ve výběrovém řízení, zisk z prodeje připadne státu.

„Správa Národního parku Šumava je z minulých let obtěžkána řadou nemovitostí, které nemohou naši zaměstnanci využívat pro svoji práci, nebo nemají vzhledem k zaměření celé organizace své opodstatnění a po provozní stránce správu parku nesmírně zatěžují. Opravy a údržba domů, které k naší činnosti vůbec nepotřebujeme, by nás jen v tomto roce vyšly na miliony korun,“ uvádí Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

Mezi nabízenými nemovitostmi je například i vimperský zámek, o který již projevilo velmi vážný zájem Ministerstvo kultury České republiky.

Více informací o vyhlášeném výběrovém řízení je možné najít na webu: www.npsumava.cz/1038/sekce/uredni-deska/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…