Naučná stezka Rejvíz dostala po čtyřiceti letech nový kabát

24.05.2013 10:04

Turistům, kteří zamíří do Jeseníků, zpestří pobyt nová naučná stezka v Národní přírodní rezervaci Rejvíz. Stezka, která byla obnovena po čtyřiceti letech, bude slavnostně otevřena v sobotu 25. května v 10. 30 hodin u chaty Rejvíz.

Naučná stezka Rejvíz dostala po čtyřiceti letech nový kabát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Na „novém kabátu“ naučné stezky Rejvíz se podílel Moravskoslezský kraj se svými partnery v rámci projektu Jednotný informační a komunikační systém ochrany přírody v NUTS II Moravskoslezsko. Na pětikilometrové trase vzniklo čtrnáct nových zastavení (původně jich bylo pouze pět), celková obnova stezky stála zhruba 220 tisíc korun.

„Stezku jsme nechali vybavit novými informačními panely. Jsou nejen aktuální, přehledné, ale snažili jsme se, aby také upoutaly - nejen dospělé, ale zejména děti. Texty jsou proto psány zábavnou formou, jsou doplněny kresbami a kvizy. Panely jsou nejen moderní, ale zároveň praktické – pro stezku jsme zvolili pultové, aby nezakrývaly výhled do krajiny,“ uvedla vedoucí Správy CHKO Jeseníky Michaela Pruknerová. Dodala, že upravená je také trasa stezky – její závěrečná část nově vede lesem, lemují ji klády, které jsou upraveny tak, aby si na nich návštěvníci mohli posedět.

Národní přírodní rezervace Rejvíz byla vyhlášena roku 1955. Území o rozloze 329 ha podléhá ochraně největšího komplexu vrchovištního rašeliniště, rašelinných lesů, mokřadních a rašelinných luk na Moravě a ve Slezsku. Rejvíz se pro mimořádnou zachovalost přírodního prostředí a biotopy s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů začlenil do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000. „Se vstupem do Evropské unie se Česká republika zavázala chránit takové druhy rostlin, živočichů a typy přírodních stanovišť, které jsou v rámci Evropy nejcennější, nejohroženější nebo se vyskytují jen v určité oblasti,“  vysvětlil pojem NATURA 2000 náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň míní, že obnovená stezka přiláká do Jeseníků a dalších míst regionu nové návštěvníky. „Po roce 2010, kdy klesl počet návštěvníků Moravskoslezského kraje, se situace stabilizovala a návštěvnost regionu má nyní dokonce vzrůstající tendenci. Moravskoslezský kraj v současnosti patří mezi nejdynamičtější kraje v zemi v tomto ukazateli. Přesněji: Vloni vzrostl počet návštěvníků regionu o 6,2 procenta, přijelo sem o 35 620 návštěvníků více než v roce 2011. Jsem přesvědčen, že to bude i nová naučná stezka v Rejvízu, kvůli které sem turisté zamíří,“ řekl náměstek hejtmana  pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…