Středočeský kraj trápí zloději, vloupání do bytů meziročně přibylo o téměř 60%, varuje ASBS.

24.05.2013 15:05

Již teď je jasné, že rok 2013 bude z pohledu vloupání patřit k těm méně bezpečným za posledních pár let. Z meziročního srovnání policejních statistik vyplývá, že nárůst tohoto typu kriminality se nevyhnul ani Středočeskému kraji.

Středočeský kraj trápí zloději, vloupání do bytů meziročně přibylo o téměř 60%, varuje ASBS.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šatní skříňky, ilustrační foto

Za první čtyři měsíce roku 2013 vzrostl meziročně počet vloupání do rodinných domů zhruba o 9 %, do chat a chalup pak o zhruba o 18 %. Nejdramatičtější je však nárůst počtu vloupání do bytů. Loňských 63 nahlášených vloupání do bytů ve Středočeském kraji za první čtyři měsíce překonává 100 letošních. Dostáváme se tak na alarmující 60 % nárůst v meziročním srovnání, což je skoro devětkrát víc, než kolik činí celorepublikový průměr.

Odborníci se povětšinou shodují, že faktorů je více. Vliv však má nejen amnestie udělená prezidentem republiky a přetrvávající krize.

"Není možné podceňovat stále lepší organizovanost loupežných band," udává JUDr. Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních agentur další z řady důvodů. "Ruku v ruce pak jdou také úspory na zabezpečování jednotlivých objektů. Domácnosti šetří a neuvědomují si, jak moc tím riskují bezpečí svého majetku. Začátek roku přitom rozhodně není v počtu vloupání nejhorší. Ty pravé zlodějské žně totiž začínají až se sezonou letních dovolených."

Zloději jsou přitom stále více informovaní a mají lepší vybavení, které lze koupit během chvíle v online obchodech. Dokážou rychle odlišit málo nebo chybně zabezpečený objekt od toho s kvalitní ochranou. Rozhodnout přitom mohou detaily.

"Ze zkušeností našich zákazníků víme, že zloděj raději zvolí byt se snadno překonatelným zámkem než ten, který má zámek na první pohled bytelnější," uvádí Lucie Filová ze společnosti TOKOZ, nejstaršího českého výrobce zámků a kování. "Nelze pochopitelně paušalizovat, ale zloděj má většinou jistotu, že 20 - 30 let starý zámek překoná některou z jednoduchých metod. Takové zámky však stále má cca 80 procent českých objektů," varuje.

Investice do zabezpečení domácnosti přitom nemusí jít do desetitisíců. Často stačí tisícikorunové částky, které situaci radikálně změní. Na internetu existuje celá řada užitečných zdrojů, které s volbou vhodného zabezpečení aktivně pomáhají.

"V rámci erudice celé společnosti nabízíme například služby bezplatného odborného poradenství na stránce www.zamcenydum.cz," uvádí Kameník. "Na této stránce navíc uživatel nalezne rámcovou výši investic do vhodného zabezpečení své domácnosti. Možná i díky ní si lidé uvědomí, že nemá smysl šetřit na nesprávném místě," doufá Kameník.

Středočeský kraj - meziroční srovnání vloupání za leden - duben

Krádeže vloupáním do bytů - 60% nárůst
Leden - duben 2012: 63 vloupání
Leden - duben 2013: 100 vloupání

Krádeže vloupáním do víkendových chat soukromých osob - 18% nárůst
Leden - duben 2012: 1354 vloupání
Leden - duben 2013: 1572 vloupání

Krádeže vloupáním do rodinných domků - 9% nárůst
Leden - duben 2012: 1308 vloupání
Leden - duben 2013: 1825 vloupání

zdroj: Statistické přehledy kriminality Policie ČR

O ASBS

Asociace soukromých bezpečnostních služeb sdružuje soukromé společnosti, zabývající se ochranou majetku a osob. Ve své oblasti patří k největšímu českému stavovskému orgánu. Úzce spolupracuje s akademickou sférou a je garantem studijních oborů zabývajících se ochranou majetku a osob a vývojem ochranných systémů na Univerzitě obrany v Brně a Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Mezi její cíle patří mimo jiné erudice široké veřejnosti a zvyšování povědomí o rizicích spojených s nedostatečně zabezpečeným majetkem.

www.asbs.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…