ČSOB: Soud ve sporu o poplatek za správu úvěru potvrdil jeho legalitu

27.05.2013 15:02

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru. Soud tak jasně potvrdil praxi, kdy v tisících předchozích rozhodnutích v rámci vymáhacích řízení české soudy tyto poplatky uznaly jako oprávněné.

ČSOB: Soud ve sporu o poplatek za správu úvěru potvrdil jeho legalitu
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Ve sporu šlo o vrácení poplatku ve výši 1 100 Kč za správu úvěru ke spotřebitelskému úvěru sjednanému v roce 2011.

Soud v ústním odůvodnění svého rozhodnutí zejména konstatoval, že žalobkyně vstoupila do smluvního vztahu s ČSOB dobrovolně a o výši poplatku, stejně jako o výši dalších plateb, byla informována. Soud dále uvedl, že ujednání o poplatku je určité a neshledal ani jeho nepřiměřenost ani jiný rozpor s českými či unijními předpisy o ochraně spotřebitele.

„Toto rozhodnutí jednoznačně potvrdilo dosavadní judikaturu českých soudů – a to jak okresních (resp. obvodních), tak krajských (resp. městských) – jež standardně ve vymáhacích sporech potvrzovaly nárok bank na poplatky za vedení a správu úvěru. I v rozhodnutích vyšších instancí se konstatovalo, že banka nárok na poplatek jasně prokázala,“ podotýká Zlata Kunešová, výkonná ředitelka Právních služeb ČSOB. „Potvrdilo se, že předchozí rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 o nepřiznání poplatků Hypoteční bance* nemělo a nemá precedentní povahu,“ dodává.

* Hypoteční banka je dceřinou společností Československé obchodní banky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…