Annonce: Nejvíc práce nabízejí služby, kvůli krizi roste zájem o přivýdělky

02.06.2013 13:55

Sezonní práce v průběhu dubna zahýbaly trhem s pracovními příležitostmi. Podle údajů poskytovatele inzerce společnosti ANNONCE vzrostla meziměsíčně nabídka výrobních a manuálních pozic o 16 %, míst v dopravě o 17 % a ve službách a gastronomii dokonce o 22 %. Ve službách a gastronomii jako v jednom z mála oborů nyní nabídka převyšuje poptávku.

Annonce: Nejvíc práce nabízejí služby, kvůli krizi roste zájem o přivýdělky
Foto: red
Popisek: Annonce

 

Nejvíce se podíl sezonních prací projevil ve službách a v gastronomii. Ty překonaly i stavebnictví, které letos oživilo méně než v předchozích letech. Vedle nárůstu nabídky těchto pozic se sezona projevila i na poklesu počtu hledajících. V dubnu tak nabídka pracovních míst v segmentu služeb a gastronomie převýšila poptávku, a to o 15 %. Převis inzerce s nabídkou pracovního uplatnění hlásil v dubnu podle ANNONCE také obor administrativa a obchod.

„Dubnová čísla, tedy začátek sezonních prací, jsou prvním nepřímým ukazatelem mírného snížení míry nezaměstnanosti. Naše data, zejména převisy nabídky nad poptávkou ve vybraných oborech, však ukazují i další potenciál pro zlepšení trhu s pracovními příležitostmi. Dobrou zprávou je více míst v operativě a administrativě, protože v této oblasti se v době krize nejvíce propouštělo a také bylo nejvíce uchazečů na jedno pracovní místo,“ říká analytik na segment práce ANNONCE Petr Langer.

Lidem nestačí příjmy, častěji hledají přivýdělek

Největší nepoměr mezi nabídkou pracovních pozic a počty uchazečů byl v dubnu podle údajů ANNONCE v segmentu výrobních a manuálních prací, včetně pozic ve stavebnictví. Tam připadaly zhruba tři zájemci na jedno pracovní místo. Obdobně vysoký převis poptávky byl také v případě brigád a domácích prací.

„V tomto případě nejde pouze o sezonní vliv, ale o dlouhodobý trend, který se v době krize jen prohloubil. Lidem s nižšími příjmy často nestačí jejich mzdy z hlavního pracovního poměru, a hledají proto možnost dalšího přivýdělku, jako jsou brigády, domácí práce či příležitostné práce ve stavebnictví,“ doplňuje na závěr Petr Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…