Moravskoslezský kraj je připraven pomoci zaplaveným oblastem i finančně

03.06.2013 21:35

I když situace v Moravskoslezském kraji a předpověď počasí je pro náš region poměrně příznivá a bezprostřední ohrožení nehrozí, bezpečnostní složky kraje jsou kvůli povodním v Čechách v pohotovosti. V zaplavených oblastech zasahují moravskoslezští hasiči, vedení kraje je připraveno pomoci i finančně.

Moravskoslezský kraj je připraven pomoci zaplaveným oblastem i finančně
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

První náměstek hejtmana Josef Babka se dnes odpoledne zúčastnil videokonference pořádané Asociací krajů České republiky. Jednotliví hejtmani a zástupci krajů probírali bezpečnostní situaci ve velkou vodou postižených oblastech a diskutovali o možnosti, jak by mohli pomoci ti, které přírodní živel tentokrát nezasáhl.

„Na všechny otázky odpovídáme ano. Situace je u nás příznivá, jsme na jiném povodí, tedy povodí Odry, i kdyby napršelo dalších sto milimetrů srážek na metr čtvereční, nic zvláštního by se u nás nemělo stát. Půda je sice nasycena vodou, ale řeky a přehrady mají ještě volnou kapacitu a jsou schopny tuto vodu pojmout. Solidarita s postiženými regiony je namístě, všem držíme palce, mají od nás podporu,“ referoval během videokonference o situaci v Moravskoslezském kraji 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.

V odpovědi ujistil šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška a další hejtmany, že Moravskoslezský kraj zřejmě podpoří myšlenku věnovat postiženým oblastem symbolický milion korun a připojí se k návrhu požádat vládu, aby při likvidaci škod pomáhali také nezaměstnaní za finanční podpory státu. „Vše projednáme zítra na schůzi krajské rady, předpokládám, že se zapojíme i do koordinované věcné pomoci ze strany Asociace krajů. To znamená, že zjistíme, co je kde potřeba udělat při obnovovacích pracích, vyhodnotíme svoje možnosti a na e-mailovou adresu: povodne2013@asociacekraju.cz, nabídneme konkrétní pomoc a budeme jednat,“ slíbil 1. náměstek hejtmana Josef Babka s tím, že Moravskoslezský kraj tak vrátí pomoc, které se mu dostalo z ostatních částí republiky při povodních, jež zasáhly region v minulosti.

„Je možné, že finanční pomoc bude dosahovat vyšší částky. Ze zajišťovacího fondu kraje, ze kterého můžeme pro podobné účely čerpat peníze, je možné uvolnit i tři miliony korun. O nakládáním s fondem ale musejí rozhodnout krajští zastupitelé,“ dodal 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Při povodních v roce 2009 obdržel Moravskoslezský kraj od jiných krajů, měst i podniků finanční pomoc ve výši sedmi a půl milionu korun. Částkami na obnovu přispěl mimo jiné kraj Plzeňský, Zlínský, Královéhradecký a Středočeský, i města Orlová a Karviná. Při záplavách o rok později získal Moravskoslezský kraj pomoc ve výši 6 milionů 290 tisíc korun. Finanční podporu zaslal mimo jiné Plzeňský, Středočeský, Jihočeský, Ústecký kraj i kraj Vysočina, připojila se i obec Mladý Smolivec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…