ČEZ: Severočeské elektrárny fungují bez omezení

04.06.2013 14:40

Minimální problémy s velkou vodou, mají elektrárny Skupiny ČEZ na severu Čech. Z důvodu povodně jejich vlastní provoz ohrožen není. Omezeny jsou jen provozy čerpacích stanic surové vody. Například ta v Dolních Zálezlech pro Elektrárnu Ledvice byla odstavena. Zároveň byla zabezpečena tak, aby v případě zatopení, jako tomu bylo v roce 2002, vznikly minimální škody na zařízení.

ČEZ: Severočeské elektrárny fungují bez omezení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Výkon jsme zatím neomezili, ani nehrozí, že by se omezil. Největší problémy nám déšť způsobuje se skládkami paliva. Jsou zde ohromné louže, palivo je promočené, lepí se na pasech, vznikají nálepy na přesypech. Kvůli vytrvalému dešti je i daleko vyšší fyzická náročnost na udržení zařízení zauhlování v provozu,“ uvedl Jiří Kulhánek, technický ředitel Elektrárny Počerady, a. s. Jak dodal, nedaleký Počeradský potok měl v pondělí vyšší hladinu jen o tři centimetry, takže vlastní provoz elektrárny ohrožen není. „Navíc máme nový Povodňový plán, tudíž víme, co máme dělat, kdyby voda vystoupila z jeho břehů.

Podle Jiřího Kulhánka není bezprostředně ohrožena ani čerpací stanice surové vody. Ta je postavena tak, že má odolat stoleté vodě. „Pouze v případě vyšší hladiny, než je stoletá voda, by se musela odstavit rozvodna a tím by patrně byla odstavena i elektrárna. K tomu ovšem v její dlouholeté historii ještě nikdy nedošlo. V podstatě by se to mohla stát jen v případě, kdyby došlo k protržení hráze Nechranické přehrady. V současné době byl ovšem na dolní Ohři vyhlášen již třetí povodňový stupeň, proto hladinu řeky pravidelně monitorujeme.“

Vzhledem k tomu, že Elektrárna Ledvice se nachází mimo zátopovou oblast, akutní ohrožení provozu velkou vodou zde nehrozí. Preventivně ovšem byla odstavena čerpací stanice surové povrchové vody v Dolních Zálezlech na břehu řeky Labe. Elektrárna proto nyní čerpá vodu ze záložního zdroje vodního díla Všechlapy. „V Dolních Zálezlech drží naši provozní zaměstnanci a jeden z dodavatelské údržby pohotovost, přičemž mají na starosti i různá opatření, aby v případě zatopení byly škody minimální. Protože hladina Labe stále stoupá a má dosáhnout až dvanácti metrů, probíhá ve stanici evakuace zařízení do vyšších pater. V samotné elektrárně pak kontrolujeme funkčnost kanalizační sítě a s ohledem na povolené limity znečištění i výpustě odpadních vod,“ poznamenal na stejné téma Milan Bártl, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Ledvice.

V zátopové oblasti neleží ani Elektrárna Tušimice, výš je položená i její čerpací stanice surové vody. „Proto řešíme jen běžné provozní záležitosti. Patří pod nás i malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři. Ta je v současné době kvůli zvýšené hladině na odtoku odstavena a odčerpáváme průsaky ze strojovny,“ řekl Miroslav Ledinský, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Tušimice. Jak k tomu dodal Antonín Volák, vedoucí oddělení zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina, čerpadla se zapínají každých dvacet minut. „Během noci z pondělí na úterý voda zatopila parkoviště pod elektrárnou a prakticky tak vystoupala až k její budově. Průtok činil 350 m3 za vteřinu, stoupat přestala v šest hodin ráno, přičemž průtok následně poklesl na 320 m3 za vteřinu,“ uvedl Antonín Volák. 

I když Elektrárny Prunéřov leží v zátopové oblasti stejnojmenného potoka, nebylo zde nutné svolávat pohotovost. „Na jeho březích totiž buduje Povodí Ohře protipovodňová opatření proti stoleté vodě, té je v něm sice dost, ale zatím je vše v pohodě. V elektrárně pak pravidelně kontrolujeme všechny výpustě,“ uvedl Jiří Jaroš, vedoucí odboru chemické režimy Elektráren Tušimice a Prunéřov. Čerpací stanice surové vody v Mikulovicích je vzhledem k probíhající komplexní obnově „dvojky“ odstavena již března, takže surová voda je čerpána náhradním způsobem z přivaděče Povodí Ohře. „Proto nám nehrozí ani komplikace, když by nastala situace, že by došlo k zatopení původní čerpací stanice,“ uzavřel Jiří Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…