Pojišťovna Generali: Povodně 2013 – vývoj škod

04.06.2013 19:50

K dnešní 13. hodině přijali operátoři pojišťovny Generali na 400 hlášení škod za 10 milionů korun. Přibližně třetinu z nich nahlásili lidé online přes internet. Jedná se však zpravidla o škody menšího rozsahu.

Pojišťovna Generali: Povodně 2013 – vývoj škod
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Velké škody teprve přijdou, až velká voda opadne. Celkově by povodeň mohla klientům Generali způsobit na 2000 škod za 200 milionů korun. Konečný účet mohou ještě výrazně ovlivnit oblasti, kde se kulminace vodních toků teprve očekává. Mobilní technici a likvidátoři pojišťovny Generali jsou v pohotovosti v podstatě od čtvrtka minulého týdne, kdy na území ČR začalo výrazně pršet. Na místech, kde to situace již umožnuje, pomáhají postiženým povodní s registrací škod. V případě potřeby aktivně nabízejí výplaty záloh na pojistná plnění. Desítky již nahlášených škod byly zlikvidovány a lidem byly poukázány peníze na účet.

Počet příchozích hovorů a e-mailů včera vzrost o desítky procent. Lidé mohou hlásit škody nejen po telefonu 844 188 188, ale také přes internet na www.generali.cz. Již v průběhu víkendu se kontaktní centrum připravovalo na mimořádná opatření včetně posílení stavu operátorů, abychom v průběhu týdne mohli přednostně odbavovat všechna hlášení, která souvisejí s povodněmi. Podle vývoje situace budou případně zavedeny mimořádné víkendové směny.

Kromě tradičních komunikačních kanálů používáme pro komunikaci s klienty také sociální sítě Twitter a Facebook.

Regiony

Z regionálního pohledu dominují škody ze Středočeského kraje. Z dosud nahlášených škod mají takřka 40% podíl, přestože na řadě míst středních Čech voda zdaleka neopadla. Přibližně 20% škod hlásí klienti Generali z jižních Čech. Třetí největší počet pojistných událostí registrujeme v Praze. Pohybuje se kolem 15%.

Odvětví

Z pohledu odvětví hrají zatím prim drobnější škody na domácnostech a rodinných domech. Škody na obecním majetku, podnikatelské či zemědělské škody budou se zpožděním.

Náklady na likvidaci škody součástí plnění

Náklady, které jsou prokazatelně vynaložené na likvidaci škody, mohou být součástí výplaty pojistného plnění. Doporučujeme vést si jejich záznam. S likvidátorem pojistné události je možné dohodnout vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.

Bezplatné zrušení cestovního pojištění

Klientům, kteří budou nuceni z důvodů povodní stornovat zahraniční cestu, bezplatně zrušíme cestovní pojištění. Generali tak vychází vstříc řadě základních škol, které měly v těchto dnech naplánované školní výlety do zahraničí a z důvodu povodní je musely zrušit.

Doporučená opatření pro minimalizaci následků povodňových škod

  • vyčerpávání vody, vysoušení a úklid zasažených prostor
  • nezapínat zasaženou elektroniku a domácí spotřebiče a podle možností okamžitě předat k opravě do odborného servisu
  • jakmile to situace dovolí, provést revizi elektrických a plynových rozvodů, pokud došlo k jejich zatopení

Doporučená opatření pro hlášení povodňových škod

Jakmile to situace dovolí, je důležité vytvořit si seznam všech poškozených a zničených věcí s uvedením jejich popisu, stáří a pořizovací ceny. V případě možnosti je vhodné provést jejich fotodokumentaci. Hodnotu a vlastnictví zasažených věcí je potřeba doložit například záručními listy, účtenkami, či jiným pořizovacími doklady.

V případě, že to situace v místě škody umožňuje, ponechat poškozené a zničené věci v místě škody k následné prohlídce pracovníků Generali. Pokud z hygienických, bezpečnostních nebo jiných vážných důvodů nelze zbytky poškozených či zničených věcí na místě uchovat, provést jejich likvidaci. V tomto případě je nutné prokázat existenci důvodů likvidace – fotodokumentace, nařízení hygienika apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…