AČTO: Požadavek na dvoutřetinový podíl českých potravin v obchodech je realistický

09.09.2016 19:15

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) se plně ztotožňuje s požadavkem prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana, jenž v rámci zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka uvedl, že by se vláda měla zasadit o to, aby bylo v tuzemských obchodech k dostání 60 až 80% českých potravin.

AČTO: Požadavek na dvoutřetinový podíl českých potravin v obchodech je realistický
Foto: acto.cz
Popisek: Asociace českého tradičního obchodu - logo

„Požadavek na dvoutřetinový podíl českých potravin v obchodech je naprosto realistický,“ říká předseda tradičních obchodníků Juračka.

AČTO vznesený požadavek hodnotí jako oprávněný a naprosto realistický, a to z jednoduchého důvodu. „Mít na prodejně šedesát, sedmdesát, ale i víc procent českých potravin by neměl být problém. Takový podíl je běžnou normou u tradičních českých obchodníků, kteří dlouhodobě zákazníkům nabízejí kvalitní domácí produkci. Nevím tedy, proč by to měl být problém pro zahraniční řetězce, které se s oblibou a plni lásky halí do české vlajky. Jenom ten skutek utek,“ říká Zdeněk Juračka, předseda AČTO a dlouholetý bývalý prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Podpora národních produktů a výrobků je běžnou praxí v zemích jako je Německo, Francie, Británie nebo Švédsko. „Česká produkce je velmi kvalitní. Je však potřeba, aby se ozvali nejen výrobci, ale také zákazníci. Poptávka po kvalitě narůstá a pokud zákazníci vytvoří patřičný tlak na zahraniční řetězce, pak to pomůže výrobcům, zákazníkům i celé ekonomice,“ dodává Miloš Škrdlík, šéf maloobchodní sítě Brněnka a místopředseda AČTO.

Asociace českého tradičního obchodu vznikla v červenci 2014 jako historicky první a největší konsolidovaný subjekt, který sdružuje maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. V současnosti má AČTO 19 členů a reprezentuje téměř 7 tis. prodejen s 30 tisíci zaměstnanci, čímž představuje cca 25% podíl na trhu s potravinami. Hlavním posláním a cílem AČTO je hájit zájmy svých členů před trvale nepříznivým působením nekalé konkurence, obchodních řetězců i ostatních institucí, ohrožujících další existenci českých obchodů. Navíc si zakladatelé dali do vínku hájit vše české a to znamená i podporovat výrobu a prodej českých potravin u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…