AOPK ČR: Třetí místo pro lípu ze Železných hor v soutěži o Evropský strom roku

23.03.2017 8:01

Lípa na Lipce v chráněné krajinné oblasti Železné hory se v soutěži o Evropský strom roku umístila na třetím místě za dvěma duby - polským dubem Josef a brimmonským dubem z Walesu.

AOPK ČR: Třetí místo pro lípu ze Železných hor v soutěži o Evropský strom roku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Lípa na Lipce v chráněné krajinné oblasti Železné hory se v soutěži o Evropský strom roku umístila na třetím místě za dvěma duby - polským dubem Josef a brimmonským dubem z Walesu [1]. Je památným stromem, o který dlouhodobě pečuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Vloni na jaře byla odborně ošetřena z prostředků Programu péče o krajinu.

„Protože se jedná o výjimečný strom, dlouhodobě lípu sledujeme. Před rokem jsme museli odřezat část větví v koruně. Hrozilo totiž, že se vykloněná část mohutného dvojkmene odlomí. Korunu jsme navíc zabezpečili bezpečnostní vazbou, která zvyšuje stabilitu celého stromu. Doufám, že se díky tomu budou moci její krásou kochat lidé ještě dlouho. V soutěži měla velkou konkurenci a jsem rád, že její půvab ocenilo více než čtrnáct tisíc lidí z celé Evropy, kteří pro ni hlasovali,“ vysvětluje Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště východní Čechy.

Za památné jsou vyhlašovány stromy, u kterých se obvykle snoubí jejich mimořádná přírodovědná a kulturněhistorická hodnota [2]. 

Poznámky:

[1] www.evropskystromroku.cz
[2] Vyhledávat je můžete na: http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?frame

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz., Kaplanova 1931/1, Praha 11 – Chodov, 148 00, telefon 283 069 242, e-mail: aopkcr@nature.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…