AOPK: Už zítra - ochránci přírody budou v Beskydech pátrat po velkých šelmách. Po dvaatřicáté

24.02.2016 12:25

Už zítra, ve čtvrtek 25. února, začíná tradiční mapování velkých šelem v Beskydech. Stopy rysů, vlků a medvědů zde budou hledat pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, ke kterým se o víkendu připojí další zájemci.

AOPK: Už zítra - ochránci přírody budou v Beskydech pátrat po velkých šelmách. Po dvaatřicáté
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už po dvaatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 km2 pohybuje. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem 8-10 rysů. Vzácně, v počtu několika málo jedinců, zde žijí vlci a medvědi,“ vysvětluje Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy, která mapování koordinuje.

Při mapování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování vyhodnocuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO Beskydy. Závěrečná zpráva ze „sčítání“ bude k dispozici zhruba za měsíc.

Výsledky mapování budou uloženy do nálezové databáze Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a využity při ochraně těchto vzácných šelem.

Beskydy jsou jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco rysa můžete spatřit i jinde, medvěda a vlka lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přicházejí ze sousedního Slovenska. Pohyb krajinou jim však komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci. Navzdory civilizačním překážkám se medvědům občas podaří proniknout z Beskyd dále na západ a vlci se v poslední době díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy, v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj či na Šumavě.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Jejich počet u nás souvisí se stavem populací těchto druhů na Slovensku a Polsku. V Evropě byly zpracovány akční plány na ochranu velkých šelem, přičemž velký důraz se klade na spolupráci jednotlivých států. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky proto v této věci jedná a spolupracuje se státní ochranou přírody na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…