APMS: Přenos mobilního čísla za čtyři dny, jak postupovat, aby to „klaplo“.

29.08.2013 13:57

Už za tři dny začne platit nařízení Českého telekomunikačního úřadu, které mobilním operátorům ukládá, aby zajistili přenos mobilního čísla mezi jednotlivými konkurenty během čtyř dnů. Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) přichází s jednoduchým návodem pro zákazníka, jak nejlépe postupovat.

APMS: Přenos mobilního čísla za čtyři dny, jak postupovat, aby to „klaplo“.
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

„Je to doporučení. Rozhodně nechceme a ani nemůžeme zákazníkům určovat, jak mají postupovat. Protože je ale celý proces technicky poměrně náročný, chtěli bychom zákazníkovi poradit, jak postupovat ideálně, aby pro něj byl celý proces přenosu čísla co nejjednodušší a nejrychlejší,“ říká prezidentka APMS Michaela Renčínová.

Asociace doporučuje, aby si zákazník v prvé řadě vyřídil ukončení smluvního vztahu u opouštěného operátora. V případě, že zákazník podá platnou výpověď a hodlá si přenést své číslo, dostane u opouštěného operátora unikátní identifikační číslo.

„To je jedna z klíčových fází následného přenosu čísla. Unikátní identifikační číslo za prvé potvrzuje, že zákazník podal platnou výpověď u opouštěného operátora. A za druhé jde o velmi důležitý bezpečnostní prvek. Pokud nejste majitelem telefonního čísla, nemůžete tento unikátní kód dostat a číslo nikdy nepřenesete. Jinými slovy, tento systém znemožňuje, aby vám někdo ukradl vaše mobilní číslo,“ vysvětluje prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Až zákazník podá platnou výpověď u stávajícího operátora a dostane identifikační číslo, u nového operátora si pak zvolí, jaké služby bude chtít využívat a případně s jakým tarifem a podá žádost o přenesení svého mobilního čísla.

„Od tohoto okamžiku jde už o automatizovaný proces, který končí čtvrtý den od zahájení přenosu čísla.  Zákazník pak vloží do telefonu novou SIM kartu a začne využívat služby nového poskytovatele,“ pokračuje Michaela Renčínová.

Nový systém přenosu mobilního čísla vstupuje v platnost v neděli 1. září. Hned v pondělí 2. 9. 2013 tak mohou zákazníci žádat o přenos čísla podle nových pravidel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne