ASORKD vyzvala památkovou inspekci ke kontrole souhlasných stanovisek k Maršmelounu

22.06.2015 21:19

Asociace ASORKD dnes odeslala Památkové inspekci podnět k přezkoumání a kontrole závazných stanovisek, která byla vydána ke stavbě tzv. Maršmelounu, obytného domu, který má být postaven v blízkosti pražského Anežského kláštera.

ASORKD vyzvala památkovou inspekci ke kontrole souhlasných stanovisek k Maršmelounu
Foto: obcanskymonitoring.cz
Popisek: Maršmeloun

„Opakovaně jsme zdůrazňovali, že obytná budova má být postavena na území Pražské památkové rezervace. Vzhledem k památkové ochraně tohoto území, a ke zvláštnímu stupni ochrany dvou sousedních významných historických areálů je nutno požadovat, aby nová stavba respektovala identitu místa a sousedícím hodnotným stavbám se přizpůsobila. Požádali jsme o zastavení stavebního řízení na základě rozboru stávajícího stavu schvalovacího procesu a vyhodnocení navržené novostavby,“ říká viceprezidentka ASORKD Marie Švábová.

Ministerstvo kultury posoudilo předešlý projekt investora Praga Progetti e investimenti spol. s.r.o. roku 2010 a vydalo k tomuto projektu závazné stanovisko pod č.j. MK 15281/2010 OPP, Sp. zn: MK-S 2245/2010 OPP. Tímto závazným stanoviskem MKČR jako nadřízený orgán změnil původní závazné stanovisko MHMP 291918/2008/Dol z 14. srpna 2008 a uvedl, že tehdejší předložený záměr vlastníka je z hlediska zájmů státní památkové péče nepřípustný. Toto své stanovisko MKČR mj. zdůvodnilo písemným vyjádřením Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v hl. městě Praze čj. NPÚ 311/7315/2008 ze dne 16. července 2008:

1. „tradiční členění, tzn. okenní otvory (případně balkony nebo lodžie) budou odpovídat patru, k němuž patří, tj. nebudou zasahovat přes více podlaží
2. fasády nebudou zavěšené, ale budou tradičně řešené s okny a případně dalšími prvky
3. dvorní fasáda nebude nakloněna
4. materiál fasády bude tradiční stejně jako střešní krytina
5. u stromů navržených ke kácení bude předložen dendrologický průzkum
6. upravený návrh bude předložen NPÚ-ÚOPHMP k posouzení
7. v dostatečném předstihu bude proveden záchranný archeologický výzkum
8. stavebnímu úřadu bude předloženo písemné potvrzení o provedení záchranného archeologického výzkumu.“

Ministerstvo kultury jako odvolací orgán také konstatoval, že „by souhlas s realizací záměru v budoucnu ztížil ochranu památkových hodnot Pražské památkové rezervace v dalších řízeních, protože dle zásady vyjádřené v § 2 odst. 4 správního řádu, by se v dalších obdobných případech muselo postupovat stejně, tj. obdobnou zástavbu v historicky tak cenném prostředí povolovat.“

Nový projekt firmy Praga Progetti e investimenti spol. s.r.o., který byl později schválen NPÚ, OPP MHMP a nakonec i Stavebním úřadem MČ Praha 1 (dosud nenabyl právní moci) výše uvedené požadavky nesplňuje ve shodné nebo dokonce ještě větší míře než předešlý projekt, ASOCIACE SDRUŽENÍ PRO OCHRANU A ROZVOJ KULTURNÍHO DĚDICTVÍ ČR The Association for the Conservation and Development of the Cultural Heritage in the Czech Republic Karolíny Světlé 5, 110 00 Praha 1, Tel.: +420 371 595 624; GSM: +420 777 183 077, +420 737 939 104, +420 736 181 289 prezidium@asorkd.cz; www.asorkd.cz; www.zachrante-lazne-kyselka.cz/ ASORKD 2/2 který byl předmětem citovaného závazného stanoviska MKČR ze dne 8.12.2010. Stavba je objemnější, architektonické pojetí ještě agresivnější. Má-li mít Ministerstvo kultury ČR konzistentní přístup (důvody nepřípustnosti stavby buď platí, nebo neplatí), musí se Ministerstvo kultury k tomuto novému projektu vyjádřit zamítavě z naprosto stejných důvodů, jak to učinilo v roce 2010.

„Domníváme se, že Praga Progetti e investimenti spol. s.r.o. může úspěšně realizovat stavbu na těchto parcelách pouze v případě, kdy splní požadavky památkové ochrany formulované Ministerstvem kultury, nikoliv způsobem, že bude znovu a znovu zkoušet podat věcně stejný projekt s jiným designem či barvou. Trváme na tom, že investor i orgán státní památkové péče – Odbor památkové péče MHMP - měl v plném rozsahu respektovat požadavky Ministerstva kultury specifikované v závazném stanovisku z roku 2010,“ říká právník ASORKD Petr Kužvart.

„Australská Charta ICOMOS k péči o místa s kulturním významem v čl. 8 uvádí, že péče o místo vyžaduje, aby byly zachovány příslušné pohledové vazby a jiné vztahy, které přispívají ke kulturnímu významu místa. Nové stavby, demolice, rušivé prvky, či jiné změny, které by nepříznivě ovlivnily uspořádání nebo vztahy nejsou vhodné. Návrh odporuje článku 10 Úmluvy o ochraně architektonického dědictví, který po smluvních stranách úmluvy požaduje ochranu architektonického dědictví ve všech fázích přípravy plánů výstavby, tak v procesu schvalování prací,“ říká viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…