ASORKD: Převedení památkářů pod stavební úřady požadovalo ministerstvo kultury

15.04.2019 10:39

Čím dál vypjatější diskuse nad věcným záměrem nového stavebního zákona má další nečekaný vývoj. Odborné organizace upozorňují na kolaps památkové péče, který nastane převedením části památkářů pod stavební úřad.

ASORKD: Převedení památkářů pod stavební úřady požadovalo ministerstvo kultury
Foto: asorkd.cz
Popisek: Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR - logo

Jejich obavy potvrdilo samo ministerstvo kultury, které zaslalo své přípomínky k věcnému záměru stavebního zákona. Odkaz na všechny připomínky ZDE

V závěru svých připomínek, jejichž jedním z autorů je ředitel Památkové inspekce Martin Zídek ministerstvo kultury uvádí: „Je ale otázkou, zda zamýšlená integrace do nově vzniklého státního stavebního úřadu je vhodná pro všechny takové oblasti. Památková péče, jako vysoce odborná činnost, jejímž úkolem je především ochrana a uchování kulturního dědictví, je v mnoha případech natolik provázaná, že je velmi složité nastavit jasnou dělicí linku.“

Dokonce náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda (KDU-ČSL) se na semináři pořádaném Piráty na konci března proti věcnému záměru nového stavebního zákona ostře vymezil.

Dostálová: byla to podmínka zástupců MKČR!

Jak však vyplývá z dopisu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) viceprezidentu ASORKD Martinu Kadrmanovi, pohlcení památkové péče stavebními úřady, které dle odborníků způsobí likvidaci kulturního dědictví v přímém přenosu, bylo požadavkem zástupců ministerstva kultury!

Ministryně Klára Dostálová totiž v dopise, který je přílohou této TZ píše: "Vhodnějším řešením, které takto podpořili, resp. vyjádřili jako podmínku i zástupci Ministerstva kultury, je proto úplná integrace těchto odborníků do nové soustavy státní stavební správy."

To ovšem vrhá zcela jiné světlo na průběh jednání a zájmy, které měli zástupci MKČR v čele s ředitelem inspekce Martinem Zídkem na mezirezortních připomínkových řízení hájit. Skutečně své zástupce ministr Antonín Staněk (ČSSD) pověřil tím, aby předali kompletní rozhodování o podmínkách restaurování kulturních památek a oprav památek v chráněných územích stavebním úřadům? A pokud zástupci MKČR jednali svévolně, jaké závěry z toho ministr Staněk vyvodí?

Stejně jako ICOMOS nebo Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče i asociace ASORKD žádá, aby ochrana kulturního dědictví jako celek i nadále náležela rezortu kultury a nebyla integrována do stavebních úřadů! „Paní ministryni nemám důvod nevěřit. Jsem v šoku z toho, že úředníci, kteří mají hájit zájmy kulturního dědictví, jej hájí jen na oko a ve skutečnosti prosazují zájmy developerů,“ říká viceprezident památkové asociace ASORKD Martin Kadrman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…