Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Ochránci šelem z celých Karpat budou jednat v Rožnově

17.10.2016 19:57

Na mezinárodní konferenci [1], která začíná zítra v Rožnově pod Radhoštěm, budou jednat odborníci na ochranu velkých šelem z celých Karpat. Experti sedmi států Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat [2] se zaměří na to, zda je reálné chránit velké šelmy, jako jsou medvěd, vlk a rys, v tomto rozsáhlém komplexu pohoří podle jednotných pravidel.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Ochránci šelem z celých Karpat budou jednat v Rožnově
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Podmínky jsou v jednotlivých státech různé, ale problémy všude stejné. Velké šelmy všude v Karpatech ohrožuje zejména doprava, zastavování krajiny či pytláctví. Prostupnost krajiny je pro ně klíčová, protože potřebují velký životní prostor. S kolegy proto budeme jednat o tom, co pro tato krásná zvířata můžeme společně udělat, aby z přírody postupně úplně nezmizela. Zvířata neznají státní hranice, proto bychom měli při jejich ochraně postupovat společně,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která konferenci společně se Sekretariátem Karpatské úmluvy pořádá.

To, že se konference koná právě v chráněné krajinné oblasti Beskydy, je více než symbolické. Právě Beskydy jsou totiž jediným místem, kde se v České republice všechny tři šelmy vyskytují společně.

Experti státních i nestátních organizací ze sedmi států Karpatské úmluvy (ČR, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Maďarsko) budou v Rožnově pod Radhoštěm jednat od úterka18.10 do čtvrtka 20.10. Kromě diskusí nad možným společným plánem péče o velké šelmy zde bude také podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Karpatskou úmluvou a Mezinárodní unií pro lov a ochranu přírody (International Council for Game and Willife Conservation). V pátek pak účastníci vyrazí na terénní exkurzi do národní přírodní rezervace Kněhyně – Čertův Mlýn.

Poznámky:

[1] Hlavním organizátorem konference „Large Carnivores` Protection in the Carpathians“ je AOPK ČR společně se Sekretariátem Karpatské úmluvy, akci podpořili jako přidružení partneři ČZÚ a ÚBO AV ČR. Konference je financovaná z německého dotačního titulu AAP (Advisory Assistance Programme) pro ochranu životního prostředí v zemích střední a východní Evropy, Kavkazu a střední Asie. Dotační titul je poskytován německým Federálním ministerstvem životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti

[2]  Více na http://chm.nature.cz/dalsi-mezinarodni-zavazky/karpatska-umluva/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…