Agentura ochrany přírody a krajiny: Nové stromky pro přírodní památku Cvičák

08.11.2017 22:20

Díky spolupráci Správy CHKO Blanský les a společnosti Schwan Cosmetics bylo v přírodní památce Cvičák vysazeno 70 nových ovocných stromků.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Nové stromky pro přírodní památku Cvičák
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Přírodu tady chráníme pro vás. Děkujeme, že nám pomáháte. Tímto heslem, typickým pro Agentru ochrany přírody a krajiny ČR, by se dala shrnout sobotní akce v přírodní památce Cvičák.

Nové ovocné stromky v přírodní památce Cvičák sázeli v sobotu 4. listopadu dobrovolníci ze společnosti Schwan Cosmetics CR. Ta chtěla v rámci své společenské odpovědnosti jako kompenzaci za vyrobené dřevěné kosmetické tužky vysadit sedmdesát třešní. Poskytla finance a v rámci team-buildingu svých zaměstnanců byly výsadbové práce provedeny svépomocí. Materiál a sadbu zajistily odborné firmy, Správa CHKO Blanský les kromě organizačního zajištění garantuje také následnou péči o vysázené stromky, zálivku, řez a další.

Po diskuzích o možné spolupráci se společností, která má v chráněné krajinné oblasti své sídlo, byla pro výsadbu stromků vybrána přírodní památka Cvičák. Ještě před zřízením vojenského cvičiště zde bývaly rozsáhlé třešňové sady, jejichž pozůstatky zde dodnes můžeme najít. Přestárlé stromy jsou domovem pro mnoho druhů živočichů, jmenujme například vzácného krutihlava obecného. Výsadba nových stromů mu zajistí domov i v dalších letech, až ty původní odumřou.

Přírodní památka Cvičák, která leží na severním okraji Českého Krumlova, je nejnovějším chráněným územím v Blanském lese. Vznikla na počátku letošního roku na ploše 62 hektarů. Domov tu má velké množství vzácných a ohrožených druhů živočichů, například motýli přástevník kostivalový, modrásek hnědoskvrnný, okáč kluběnkový, z ptáků potom pěnice vlašská, ťuhýk obecný a krutihlav obecný. Typické jsou suché trávníky, rozptýlené porosty dřevin, vápnomilné bučiny i teplomilné doubravy.

Sobotní výsadba stromků není jedinou akcí, kterou chce Správa CHKO Blanský les zdejší přírodě pomoci, aby zůstala i nadále rozmanitá. Se společností Schwan Cosmetics CR plánuje již pro příští rok výsadby dalších osmdesáti stromků. Kromě třešní budou v příštím roce vysazeny i další druhy ovocných dřevin. Do budoucna plánuje Správa CHKO Blanský les vyřezávání křovin, údržbu cest, pastvu a kosení bezlesých ploch, vybudování tůněk nebo nádrží pro obojživelníky. Pro děti i dospělé by tu měla vzniknout naučná stezka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…