Agentura ochrany přírody a krajiny: Usilujeme o důslednou ochranu soutoku Moravy a Dyje

04.10.2019 20:29

Klíčové je upravit stávající způsob lesnického hospodaření. Tato informace je také hlavním sdělením, které AOPK ČR odeslala v reakci na otevřený dopis k této problematice.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Usilujeme o důslednou ochranu soutoku Moravy a Dyje
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

O významu oblasti Soutoku, nových poznatcích i o návrzích na její územní ochranu AOPK ČR pravidelně informuje ZDE.

Odklon od holosečné formy hospodaření, vedoucí ke vzniku stejnověkých monokultur na rozsáhlých plochách a ohrožující mnohé vzácné druhy rostlin i živočichů AOPK ČR navrhuje ve všech zpracovaných materiálech. Více ZDE.

Ve správě Agentury ochrany přírody a krajiny ČR  je pouze nepatrná část území Soutoku, konkrétně národní přírodní rezervace (NPR) Ranšpurk a NPR Cahnov–Soutok, dále proti proudu Dyje pak NPR Křivé jezero a národní přírodní památka (NPP) Pastvisko u Lednice, tzn. celkem 224 hektarů. Na většině plochy obou velkých evropsky významných lokalit (dále EVL) „Soutok–Podluží“ a „Niva Dyje“, které dohromady pokrývají téměř 13 000 hektarů, je v současnosti orgánem ochrany přírody Krajský úřad Jihomoravského kraje.

V roce 2008 byla AOPK CR pověřena přípravou návrhu na vyhlášení chráněné krajinné oblasti „Soutok“. Ten byl dopracován do podoby návrhu plánu péče, ovšem především kvůli nesouhlasu samospráv a některých dalších subjektů byly v roce 2010 další práce na přípravě CHKO zastaveny. Z novely nařízení vlády č. 318/2013 Sb. vyplynul požadavek na zpracování alternativního návrhu zajištění ochrany obou EVL, a to formou soustavy maloplošných zvláště chráněných území (MZCHÚ). AOPK ČR  tento alternativní návrh zaslala Ministerstvu životního prostředí v prosinci 2014. Porovnala variantu CHKO a variantu soustavy MZCHÚ a uvedla, jakým problémům se u soustavy MZCHÚ (oproti CHKO) nelze vyhnout. Přesto byla soustava MZCHÚ navržena tak, aby pokryla alespoň část přírodovědně nejcennějších lokalit v oblasti soutoku řek Moravy a Dyje.

Následně AOPK ČR na zadání ministerstva životního prostředí, po předchozím projednání rozsahu MZCHÚ, odevzdala ministerstvu návrh na vyhlášení NPR Lanžhotské pralesy (listopad 2018) a návrh na vyhlášení NPP Soutok (březen 2019). Pro další MZCHÚ, navrhovaným na území EVL Niva Dyje (NPP Janohrad a Dolní les, NPP Kančí obora a rozšíření NPP Pastvisko) jsou požadavky Agentury na budoucí management podrobně uvedeny v podkladech, poskytnutých pro zpracování nového lesního hospodářského plánu pro lesní hospodářské celky Židlochovice a Soutok na období 2020–2029, a to ve formě rámcových směrnic hospodaření.

Ministr životního prostředí Richard Brabec letos v srpnu dopisem vyzval generálního ředitele LČR, aby jím řízený podnik věnoval přípravě tohoto lesního hospodářského plánu zvýšenou pozornost. Upozornil jej, že z hlediska biodiverzity jde o území mezinárodního významu a hospodaření je zde potřeba zachování zdejších přírodních hodnot přizpůsobit.

Jednání AOPK ČR a LČR probíhají, snahou je společně najít řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…