Akademie věd: Atlasy starých měst i virtuální sbírky map přineslo centrum historické geografie

19.11.2018 14:37

Edice zmizelých měst, výstava o pražských vltavských ostrovech nebo virtuální historický atlas...To všechno jsou výsledky sedmiletého projektu Výzkumného centra historické geografie.

Akademie věd: Atlasy starých měst i virtuální sbírky map přineslo centrum historické geografie
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Historický ústav AV ČR a Přírodovědecká fakulta UK, které na grantu vzájemně spolupracují, představily tento unikátní projekt v prostorách Akademie věd na Národní třídě na závěrečném workshopu. Výzkumné centrum vzniklo roku 2012 díky projektu excelence Grantové agentury České republiky a záběr jeho aktivit sahá od webových portálů a výstav přes konference až po řadu monografií a historických studií. Jeho smyslem je více propojit akademické a univerzitní pracoviště, časově pak pokrývá období od středověku do současnosti na území celého Česka, přičemž vědci se věnují i regionům a mikroregionům.

Jak se mění česká krajina

„Centrum se zaměřuje především na základní historickogeografický výzkum s tematikou revolučních změn české krajiny v minulosti v mezinárodních, zejména středoevropských souvislostech,“ říkáEva Semotanová z Historického ústavu. Ve svém úvodním projevu vyzdvihla dosavadní úspěchy centra, včetně stabilizace badatelské základny a prohloubení mezioborové domácí a zahraniční spolupráce. Univerzitní perspektivu na workshopu zastupoval její kolega a spoluřešitel grantu Pavel Chromý z Přírodovědecké fakulty. Oba spolupracovali na monografii Historická geografie: tradice a modernita, která letos vyšla knižně v Historickém ústavu.

Ze zajímavých projektů zmiňme například mapový portál Historického atlasu měst České republiky, virtualní mapovou sbírku, portál přibližující historické krajiny, atlas náboženství Česka, publikace věnované Kladsku, Orlicku či šlechtickým panstvím od 16. do poloviny 18. století, historické atlasy měst Most či Nový Bydžov. Centrum připravilo i řadu vědeckých konferencí (mj. Historická geografie v digitálním světě) či výstav,  jedna z nich například mapovala proměny Zlína na mapách a plánech.

Více zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…