Akademie věd ČR: Zámecké divadlo v Nových Hradech soutěží o prestižní cenu památkářů

29.07.2018 11:35

Empírové divadlo s pohyblivými kulisami v jihočeských Nových Hradech patří k architektonickým klenotům. Bývalou rezidenci rodiny Buquoyů z počátku 19. století nyní vlastní Mikrobiologický ústav AV ČR, který zde provozuje Centrum nanobiologie a strukturní biologie. Ústav divadlo citlivě restauroval a rekonstruoval, což potvrzuje i nominace v soutěži o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Akademie věd ČR:  Zámecké divadlo v Nových Hradech soutěží o prestižní cenu památkářů
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Nový zámek v Nových Hradech je díky pochopení majitele postupně opravován s maximálním respektem k jeho historickým hodnotám a významu,“ píše se na stránkách Národního památkového úřadu, který oceňuje „precizní využití ikonografických pramenů“, a zejména fakt, že „obnova zámeckého divadla byla podložena důkladným archivním výzkumem, restaurátorskými průzkumy a srovnávacím studiem.“ Divadlo je jedním z mála dochovaných zámeckých divadel na jihu Čech, které stále slouží svému původnímu významu.

Podle historických pramenů bylo první malé divadlo zřízeno na zámku již ve 20. letech 19. století pro obveselení šlechty, současná podoba však odpovídá velkorysejší podobě z roku 1846, a to včetně divadelní technologie, vybavení, divadelní opony a kulis. Dekorace do divadla přímo na zámku maloval pražský akademický malíř Schulz, přičemž čtyři páry bočních kulis zvládne rumpálem ovládat jediný člověk.

Divadlo soutěží nejenom v rámci cen odborné poroty, ale šance má i v hlasování o „cenu veřejnosti“ nazvanou Památky děkují! O laureátovi tohoto ocenění rozhoduje veřejnost a získává ji počin, který zvítězí v on-line hlasování. Do hlasování se můžete zapojit zde.

Výsledky této soutěže budou vyhlášeny na slavnostním předávání cen Patrimonium pro futuro ve středu 3. října 2018 na zámku v Jindřichově Hradci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…